Три български номинации за Наградата за европейски гражданин

Три български номинации за Наградата за европейски гражданин
Петър Петров - механик на кораба "Коста Конкордия", помогнал за спасяването на над 500 души. Снимка: old.europe.bg
A A+ A++ A

Три са българските номинации за тазгодишното издание на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент, предложени от български евродепутати.

Трите номинации ще бъдат оценени и класирани от национално жури и ще се състезават за място сред лауреатите заедно с кандидатури от всички 28 държави членки.

Момчил Неков (С&Д) номинира младите доброволци, което работиха за разчистването след наводненията във Варна, Ева Паунова (ЕНП) - Сдружение Тук-Там, което мотивира българи с професионален опит и образование, придобити в чужбина, да се върнат в България и да допринесат за европейското ѝ развитие, а Андрей Ковачев (ЕНП) – разследващият журналист Христо Христов.

Двама българи бяха сред 43-те лауреати на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 година - покойният акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски.

През 2012 г. Гражданската награда на ЕП бе присъдена на 37 души от държавите членки, сред които и Петър Петров, механик на кораба "Коста Конкордия", който помогна за спасяването на пътници и екипаж при потъването на кораба.

#Момчил Неков #Ева Паунова #Андрей Ковачев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »