Банковият надзор на ЕС: Върнете парите на вложителите в КТБ!

Банковият надзор на ЕС: Върнете парите на вложителите в КТБ!
Снимка: Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският банков надзор препоръчва на БНБ напълно до премахне ограниченията пред достъпа до депозитите или веднага да задейства механизма за изплащане на дължимите суми на вложителите в КТБ, съобщава сайтът на институцията.

Надзорният орган официално е информирал Българската народна банка и Фонда за гарантиране на влоговете, че те са нарушили член 1(3)(i) и член 10 на директивата 94/19/EC (директивата за схемите за гарантиране на депозитите).

Европейският банков надзор информира двете институции какви действия трябва да предприемат, да за изпълнят задълженията си според европейското законодателство.

В официалната препоръка Европейският банков надзор е помолил БНБ да гарантира на вложителите в КТБ и ТБ "Виктория" достъп до влоговете им, защитени по силата на Директивата гаранции на депозитите (DGS Directive) от 21 октомври 2014 година.

Банковият орган започна разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България на 25 септември. Според директивата на ЕС за схемата за гарантиране на депозитите притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до депозитите им.

Европейският банков орган информира днес БНБ, че тя трябва напълно до премахне ограниченията пред достъпа до депозитите, произлезли от надзорните й действия в КТБ и ТБ "Виктория", или веднага да задейства механизма за изплащане на дължимите и проверени искания от фонда за гарантиране на влоговете.

#БНБ #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"