Симеон: Ако теглим каруцата в една посока, ще постигнем чудеса

Симеон: Ако теглим каруцата в една посока, ще постигнем чудеса
A A+ A++ A

"Трябва да сме прагматици и да не губим от полезрението си доброто на страната, на хората. С тази обща цел, като общ знаментел, да вървим напред", каза в интервю за ТВ 7 Симеон Сакскобургготски. Ако всички теглим каруцата в една и съща посока, можем да постигнем чудеса, убеден е той.

Трябва да има национална цел, която да ни обедини, смята бившият премиер и лидер на НДСВ, който ще представи утре в Париж мемоарите си, а след седмица е премиерата на книгата у нас.

Решил да публикува мемоари по съвет на децата си, разказа наследникът на трона. Да се видят нещата от първо лице, а не преразказани.

"Малко съм перфекционист, все ми се струва, че сигурно можеше да стане и по-добре", признава той но отхвърля да е написал тези спомени с цел равносметка.

Постарал съм се да опиша по-сложните моменти, за да се разберат някои от решенията, обяснява той. Твърди, че не се е задълбочавал в подробностите по една или друга ситуация - книгата така би станала 2-3 тома. "Ще разбера от отзивите какво съм пропуснал", отбелязва авторът.

На въпрос дали е скрил някоя истина от политическия живот, той отговаря: "50 и повече години съм в активната политика. Някои мислят, че съм от 2001 година, а съвсем не е така".

"Не виждам смисъл да разкривам неща или да цитирам някоя личност, най-малко за да не кажа нещо, което не е в стила ми - да разкритикувам някого, да соча с пръст", казва Сакскобургготски и допълва:

"Опитвал съм се да бъда обективен.  Споменавам лица от гледна точка на историята. Сигурен съм, че ще има и разочаровани. Има си дежурни, които само чакат повод, за да се заяждат".

Запитан дали усеща горчилка, той казва: "Човек усеща неща, които не са справедливи и не може да преглътне".

Първата глава е за връщането му в България през 1996 г. "Това беше специален момент в моя живот, с много емоции", признава той.

На въпрос кой е най-емоционалният момент в споемените му, монархът отбелязва факта, че след толкова години се е родил в България внукът му Симеон-Хасан: "Мислех, че аз ще съм последният, всички знаят обстоятелствата, но ето, че традицията се продължи".

С тъга Симеон отбеляза страшното нещанстие със сина му Кардам, който остана на легло след тежка автомобилна катастрофа в Мадрид.

Запитан кога е усетил тежестта на царската корона, Симеон Сакскобургготски отговаря: "Цял живот. Стараех се да бъда на ниво".

За житейската си философия казва "Винаги гледам положителното", а за това дали е изпълнил историческата си мисия - "доколкото политическите обстоятелства са позволявали - да, мисля, че да".

На въпрос защо е приел да бъде в съюз с БСП, пренебрегвайки историческите обстоятелства около партията, Сакскобургготско казва: "Имахме главна цел членството в ЕС, на първо място. От друга страна - трябваше по-широка основа, за да се решат ключови въпроси. И трето, не считам за нормално и прагматично човек да търси вина в наследниците по идеологическа линия. Да се приписват пасиви през поколенията - това винаги съм го избягвал".

По повод на думите на баща му, Борис ІІІ, "Винаги с Германия, но никога срещу Русия", Симеон потвърждава: "Наистина ЕС е на 1 място, но и с Русия имаме голям интерес да поддържаме добри отношения. Това е необятна страна с много ресурси. Трябва да гледаме далече напред".

"70 години от смъртта на баща ми и от решението, с което Народното събрание ми отне титлата цар", сочи той момента, който отбелязва с мемоарите.

#Симеон Сакскобургготски #Симеон-Хасан #мемоари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »