Ето как Xiaomi променя пазара на смартфони

Ето как Xiaomi променя пазара на смартфони
A A+ A++ A

Не Apple, а китайската компания Xiaomi променя пазара на смартфони, твърди публикация в сайта на авторитетното издание Harvard Business Review, която дава и достатъчно аргументи в подкрепа на тази теза. В нея се посочва, че Xiaomi са успели успешно да определят своите таргет потребители, и това в комбинация с продуктовата им стратегия позволява на компанията да се радва на все по-високи продажби и нарастваща популярност. Тя насочва усилията си към зараждащата се средна класа в развиващите се пазари, която не може да си позволи продуктите на престижни марки като Apple, но е готова да плати малко повече от обикновено за брандове, които смята за близки.

Изданието обаче се фокусира върху иновативния бизнес модел на Xiaomi, който има огромна заслуга за успеха й. Компанията например не таргетира премиум потребителите, а вместо това продуктите й се купуват главно от тийнейджъри, тъй като цените им са значително по-евтини от тези на Apple. За да постигне това, компанията удължава живота на даден продукт и го задържа на пазара поне две години. В началото компанията определя цена за даден телефон, която е малко повече от сумарната цена на компонентите му. С течение на тези две години цената на компонентите пада с над 90%, но стойността на телефона остава все същата, а компанията прибира разликата.

Това е подход, който коренно се различава от този на Apple, която прибира най-големите печалби с пускането на всеки нов модел, и трябва периодично да представя обновен продукт, за да запази високите си маржове. За да избегне копирането на този подход от останалите брандове, Xiaomi създава усещане за ексклузивитет, като предлага през онлайн магазини лимитиран брой продукти за ограничено време, което кара потребителите да ги желаят още повече. От HBR допълват, че Xiaomi е близо до изпълнението на целта си за продажбата на 60 милиона смартфона през тази година, а бизнес моделът й е подходящ за експанзия и в други развиващи се пазари.

http://blogs.hbr.org/2014/10/xiaomi-not-apple-is-changing-the-smartphone-industry/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници