Овладяват вируса ебола до четири месеца

Овладяват вируса ебола до четири месеца
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец съобщи, че най-малко четири месеца ще са необходими за овладяването на епидемията от ебола и то ако бъдат взети всички необходими мерки.

Президентът на федерацията Елхадж Ас Си посочи редица мерки, които ще помогнат за овладяването на ебола. Основните са - добра изолация, добро лечение при потвърдените случаи, добра безопасност и достойно погребение на починалите хора, предаде АФП.

"Ще бъде възможно, както беше възможно в миналото, да сдържим тази епидемия в рамките на четири до шест месеца, ако реакцията е адекватна. Мисля, че това е най-добрата ни перспектива и ние правим всичко възможно да мобилизираме ресурсите си и възможностите си да го направим", каза още Ас Си.

Вирусът ебола отне живота на над 4500 души в Западна Африка и експерти предупреждават, че до началото на декември заразените могат да стигнат до 10 000 на седмица. Няма лицензирана ваксина или лекарство срещу ебола, която се разпространи в няколко изолирани случая сред здравни работници в Испания и САЩ.

Междувременно бе съобщено, че до няколко седмици пациентите в Либерия, които са болни от ебола може да се лекуват със серум, създаден от кръвта на хора, които са се излекували от смъртоносната болест, твърдят от Световната здравна организация. 

Борбата с болестта даде резултат и Нигерия и Сенегал бяха обявени за страни, свободни от ебола, след като в продължение на шест седмици не бяха регистрирани нови случаи на заразени.

 

 

#ебола #Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"