Идентифицираха стрелеца в Отава

Идентифицираха стрелеца в Отава
Правителството на Канада официално обяви стрелбата за терористичен акт. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

32-годишен канадец е стрелецът, който в сряда откри стрелба в парламента в Отава и уби войник пред Мемориалния паметник в канадската столица. Стрелецът е идентифициран като Майкъл Зехаф-Бибо.

Властите отнели документите му за самоличност в началото на седмицата след като получили данни, че той е имал връзки с радикални ислямистки организации. Освен него, още 90 канадци са заподозрени, че са в контакт с терористи.

Правителството на Канада официално обяви стрелбата за терористичен акт. 

Премиерът на Канада Стивън Харпър заяви, че инцидентите с нападение над военнослужещи в Квебек и стрелбата в Отава показват, че страната „не е имунизирана” срещу терористични атаки.

Канада не е изплашена от инцидента със стрелбата в центъра на столицата и е готова да удвои своите усилия по противодействие на тероризма, заяви още канадският премиер Стивън Харпър, цитиран от РИА Новости.

Парламентът на Канада ще работи в четвъртък в обичаен режим. Полицията е свалила отцеплението в центъра на Отава, но територията около сградата на парламента остава затворена.

Властите разследват версиите за стрелбата. Според анализатори атентаторът може да се окаже представител на “Ислямска държава”.

След като се включи във водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" в Ирак Отава призова да се внимава за възможни радикални действия на нейна територия. Във вторник канадските власти повишиха степента на опасност от терористични актове на "средна".


#атентатор #Отава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"