Страните от ЕС обсъждат цели за енергетиката и климата

Страните от ЕС обсъждат цели за енергетиката и климата
A A+ A++ A

Държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС се събират на двудневна среща в Брюксел, на която трябва да решат, какви цели да си поставят за енергетиката и климата до 2030 г.

Страните – членки са разделени в позициите си. Повечето от западните държави настояват за по-амбициозни цели по отношение на вредните емисии, енергийната ефективност и възобновяемите източници. Редица страни от Централна и Източна Европа обаче са против и искат по-гъвкав подход. Сред тях е и България, която ще бъде представена на тази среща на върха от президента Росен Плевнелиев.

Предложението на Европейската комисия предвижда до 2030 г. делът на възобновяемите енергийни източници да достигне 27 на сто, енергийната ефективност да се увеличи до 30 на сто, а въглеродните емисии да намалеят с 40% спрямо 1990 г.

Най-категорично "против" е Полша, според която тези цели са прекалено високи и ще изложат на риск икономиката й, която зависи от силно замърсяващи, въглеродни енергоносители като въглищата. Затова от Варшава заплашват с вето, като полската позиция се споделя и от Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България.

 

#ЕС #Росен Плевнелиев #Полша #Чехия #Словакия #Унгария #Румъния #България #Варшава #Европа #емисии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »