Патриотите и ГЕРБ - видимо доволни след преговорите

Патриотите и ГЕРБ - видимо доволни след преговорите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Консултациите от втория кръг между ГЕРБ и "Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО" приключиха след близо три часа и половина. Двете страни изглеждаха видимо доволни след края на разговорите. Стана ясно, че по много от разглежданите точки двете политически сили са постигнали съгласие.

"Стигнахме до разбирането, че тази подкрепа може да се изрази и с подписване на програмата за управление от тяхна страна, но не и на цената на персонално участие в следващото управление. Ще продължим да обсъждаме формата за съвместно управле, заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след края на консултациите. Тя поясни, че програмата за стабилно управление е форма на коалиционен ангажимент, но е него няма да се обсъждат кадрови въпроси.

Бъчварова посочи, че имат разбиране по ключови и важни въпроси като КТБ, финансовата стабилност и енергетиката. "Приемаме настояването за ревизия на енергетиката, за да могат да се вземат най-правилните решения", заяви тя.

Припомняме, че срещата започна в 12 ч. В централата на ПП ГЕРБ от Патриотичния фронт пристигнаха съпредседателите на формацията - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Това беше третата среща от втория кръг на консултациите, които ГЕРБ инициира, с останалите парламентарно представени партии за съставянето на кабинет в рамките на 43-тото Народно събрание.

По-рано в четвъртък се проведоха и консултациите между ГЕРБ и АБВ. Стана ясно, че двете формации имат сходни позиции по темите енергетика, инвестиции, оздравяване на икономиката и финансова стабилност. Имат обаче големи различия що се отнася до социалните политики.

Ивайло Калфин от АБВ поясни, че в АБВ трудно би участвала в дясно-центристко правителство. "Което не означава, че ние няма да подкрепим конкретни политики. Ние настояваме, че тази ситуация в държавата предполага широка коалиция, включително с участието на социалистическата партия", коментира Калфин. 

Двете теми, по които е постигнато принципно сближаване на позициите, са реформите в правосъдната система и в сферата на сигурността. В разговора е участвал и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

#Патриотичен фронт #ГЕРБ #АБВ #Валери Симеонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"