Световните лидери осъдиха терора в Отава

Световните лидери осъдиха терора в Отава
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Светът осъди терористичната атака в парламента в Отава. Европейския съюз (ЕС) и НАТО обявиха, че ще продължат да работят с Канада и международните си партньори в борбата срещу насилието на екстремистите и тероризма. Водещи световни политици поднесоха лично съболезнования на канадските власти.

Американският президент Барак Обама заяви, че е потресен от нападението и увери, че страната му ще работи в тясно сътрудничество с канадските власти за разкриване на цялото престъпление.

"Това е голяма трагедия само преди два дни при атака беше убит един канадски войник. При стрелбата е загинал млад мъж и аз искам да изкажа моите съболезнования на семейството му, както и на целия канадски народ. Все още не разполагаме с цялата информация, какво точно е накарало извършителя да стреля, дали е бил сам или има и други участници в това кърваво деяние", коментира Обама.

Премиерът Стивън Харпър от своя страна заяви, че страната ще продължи борбата срещу тероризма. "Нека бъда ясен. Ние няма да се уплашим. Канада никога няма да се уплаши. В действителност това ще засили нашата решителност и ние ще удвоим усилията си за противодействие на заплахите", категоричен е Харпър.

Ден след трагедията парламентът на Канада работи в обичаен режим. На място на стрелбата в памет на загиналия войник бяха поставени свещи и цветя.

Припомняме, че извършителят на нападението срещу парламента в Отава е 32-годишен канадец, наскоро приел исляма. Името му е Майкъл Зехаф-Бибо. Той е познат на за властите и има богато криминално досие. Част арестите му са за притежание на наркотици. Лежал е и в затвора за кражба на оръжие. Паспортът му е бил отнет, за да не може да напусне страната и да се присъедини към радикални ислямистки групировки. Бибо откри огън в сряда (22 октомври) и уби войник пред военния мемориал на жертвите от Първата световна война. Жертвата е ефрейтор Нейтън Сирило на 24 години.

Малко по-късно стрелецът нахлу в сградата на парламента, където откри огън. Там той беше застрелян от началника на охраната Кевин Викърс. 58-годишният бивш офицер от канадската кралска жандармерия вече е наречен герой.

#Отава #Канада #Барак Обама #НАТО #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"