Британците са бесни, искат им още 1,7 млрд. паунда за ЕС

Британците са бесни, искат им още 1,7 млрд. паунда за ЕС
Дейвид Камерън Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британските консерватори са бесни след като стана ясно, че Великобритания ще трябва да внесе допълнително 1.7 милиарда паунда в бюджета на ЕС. Причината е, че през последните години е отчела по-добри икономически показатели, отколкото се очакваше, предаде Би Би Си.

Европейската комисия направи преглед на икономическите резултати на всички страни-членки от 1995 г. насам, и преразгледа своите икономически статистики, за да изчисли какви са доходите от сивата икономика. Проверката установи, че Великобритания има много повече приходи, отколкото са регистрирани и на чиято база се изчислява вноската й в ЕС. Холандия и Италия също имат по-големи доходи, дори страна като Гърция има повече постъпления. 

Източник от администрацията на Дейвид Камерън заяви, че искането е „недопустимо”, а депутат от торите заяви, че Лондон трябва да откаже от членство в общността. Според него, вноската от 1,7 млрд. паунда, която е допълнение на годишния принос на Обединеното кралство за бюджета на ЕС в размер на 8 милиарда паунда, е в ущърб на британските граждани.

Лидерът на Партията за независимост Найджъл Фараж коментира, че изискването на ЕС е нов удар по Великобритания.

"Европейският съюз унизи британския премиер Дейвид Камерън", каза Фараж.

Консерваторът Джон Редууд заяви, че настояването на ЕС да доплаща над вноската е обидно и противоречи на принципите на общността за данъчното облагане. Той смята, че не може да се искат толкова много пари със задна дата и то без съгласието на британците.

"Европейската комисия не е очаквала тези пари и не се нуждае от тях, затова ние ще работим с другите страни, засегнати по подобен начин да се направи всичко възможно, да се избегне плащането“, коментира Редууд. 

Представители на Евросъюза обясниха, че Лондон няма право да се оплаква, защото това е техническо, а не политическо решение. Те уточниха, че правилата са одобрени от всички държави-членки и трябва да се спазват.

Анализатори прогнозират, че натискът към Камерън за предоговаряне на условията за членството на Великобритания в Европейския съюз ще се удвоят. Камерън обеща да преразгледа отношенията си с Брюксел преди референдума за членството на Великобритания в ЕС, който ще бъде организиран до 2017 г. Според премиера, Обединеното кралство е готово да остане в ЕС, само ако започнат реформи в общността.

Според последни проучвания, 51% от британците са за излизане на страната им от ЕС, а 40% биха искали да продължат да бъдат членове на съюза.

Освен Великобритания, в касата на ЕС пари трябва да внесат: Холандия още 506 млн. паунда, Италия – 268, Гърция – 70 и Кипър – 33 млн. паунда. 

 

 

#Найджъл Фараж #Камерън #Дейвид Камерън #ЕС #Великобритания #Лондон #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »