Вербовчик на Ислямска държава в интервю за Spiegel: Демокрацията е за неверници

Вербовчик на Ислямска държава в интервю за Spiegel: Демокрацията е за неверници
Конфликтът на турско-сирийската граница. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Как функционира ИД? Как нейните поддръжници гледат на света? Един от вербовчиците на организацията разкрива пред Spiegel Online, как екстремистите си представят бъдещето. Едно интервю на Хаснаин Казим с безкомпромисен радикал:

Условията на ислямистите не търпят възражения: никакви снимки, никакъв запис на звук, истинското име на интервюирания също остава неизвестно. Няма да се разбере и коя е неговата родина, сигурно е само, че е арабин. Английският му е шлифован, с британски акцент.

Представя се като Абу Сатар, около 30–годишен, с гъста, черна брада, която му стига до гърдите. Мустаците обаче са обръснати. Облечен е в черна роба, която стига до земята. В кожена черна чанта за документи носи Корана, увит в кърпа.

Абу Сатар е вербовчик на бойци за ИД в Турция. Той проверява нагласите на заинтересованите, които пристигат в Турция от много страни в света и оттук се присъединяват към „свещената война“ в Ирак или Сирия. Той беше предложен за интервю от много независими един от друг поддръжници на ИД като човек, който може най-добре да обясни за какво се бори организацията, един вид идеологически пример за поддръжниците на ИД.

След известно колебание Абу Сатар се съгласява на среща. Уговаряме среща и той обещава да посочи в срок конкретно място. Разбираме се все пак за един ден по-късно от първоначалната уговорка. Срещата е сутринта на обществено място. Този път наистина се появява – човек с кафяви очи зад очила без рамки. Изглежда самоуверен и готов да спори, поръчва чай, а в ръцете си държи броеница от дървени перли.

SPIEGEL ONLINE: Салам Алейкум.

Abu Sattar: Вие мюсюлманин ли сте?

SPIEGEL ONLINE: Това какво значение има? За мен религията е нещо лично.

Abu Sattar: Защо тогава казвате "Салам алейкум"?

SPIEGEL ONLINE: Защото означава "Нека мирът е с теб" и аз го смятам за добронамерен поздрав.

Abu Sattar: Значи не сте мюсюлманин. Знаех си!

SPIEGEL ONLINE: Защо разсъждавате в "Ислямска държава" по този начин, да делите света на вярващи и невярващи? Защо в ИД всичко е черно и бяло - „ние срещу останалата част на света“?

Abu Sattar: Кой започна с това? Кой пороби света и опита да подчини всички чужди култури и религии? Историята на колониализма е дълга и кървава. Тя продължава и до ден днешен под формата на арогантност от страна на Запада към всички останали. „Ние срещу останалата част на света“, това е задвижващата формула на Запада. Ние мюсюлманите най-накрая постигнахме успешна съпротива.

SPIEGEL ONLINE: Вие разпространявате страх и ужас, избивате невинни хора, впрочем предимно мюсюлмани. Това ли наричате успешна съпротива?

Abu Sattar: Ние следваме думата на Аллах. Вярваме, че това е единствената задачана човечеството – да славим Аллах и неговия пророк Мохамед. Ние правим това, което е написано в Корана. Когато успяваме, това естествено е успех.

За салафистите като Абу Сатар Коранът е единственият закон. Те вярват в текста буквално и отказват да го интерпретират или да се абстрахират от него. Абу Сатар и Ислямска държава идеализират ислямската общност от времето на пророка Мохамед. Според салафистите, само тогава ислямът е бил в своята „истинска вярна форма“ и само тогава ислямскто царство се е разширило толкова много. ИД сега иска да възстанови онези времена и обществото да функционира като тогава.

SPIEGEL ONLINE: Смятате ли, че тези, които режат главите на други хора, са добри мюсюлмани?

Abu Sattar: Насрещен въпрос: Смятате ли, че тези, които с изтребители бомбардират сватби в Афганистан или с измислени причини нахлуват в Ирак са добри християни? Отговорните за Гуантанамо или за Абу Гариб /затвор в Ирак, синоним на малтретиране на затворници бел. Ред./ добри християни ли са?

SPIEGEL ONLINE: Това е друго. Нещата, за които говорите, не бяха направени в името на някоя религия и бяха остро критикувани на Запад. Нека формулирам въпроса по друг начин: Какво е за вас добър мюсюлманин? Какви хора вербувате?

Abu Sattar: Мюсюлманин е този, който следва законите на Аллах без съмнение и колебание. Шариатът е нашият закон. Той не търпи никакви интерпретации, нито закони писани от хора. Аллах е единственият законодател. Ние сме убедени, че има достатъчно хора, включително в Германия, които разбират поуките на модерния свят и копнеят за ценностите на исляма. Който е против Шариата не е мюсюлманин. Ние разговаряме с хората, които идват при нас и изпитваме в разговори, колко здрави са техните вярвания.

Турция се смята за център за набиране на добромолци за ИД. Хора от цял свят, от Еропа, САЩ, от Централна и Южна Азия пристигат в Истанбул и намират контакт с екстремистите. По турски данни около хиляда турци се бият на страната на съседния „Халифат“.
Правителството в Анкара отрича да подкрепя Ислямска държава, не отрича обаче, че в миналото джихадистите са минавали през Турция, за да се включат в боевете в Сирия и Ирак. Има доказателства също и за това, че през Турция екстремистите се снабдяват с хранителни стоки, медикаменти, оръжия и муниции. Ранени терористи пък се лекуват в турски болници.
През последните три години Турция преследваше целта да свали сирийския диктатор Башар ал-Асад. По тази причина подкрепяше всички, които му носят вреда – в това число и ислямските организации. Така ИД се разпростря в турските градове и започна вербовката на турска теритрия.
Абу Сатар започва да се оглежда, за да провери, дали е наблюдаван. Може да продължи с работата си, но сега е необходмо „да се прояви малко сдържаност“, обяснява.

SPIEGEL ONLINE: В света по статистически данни има 1,6 милиарда мюсюлмани. Много от тях са демократични, някои са либерални, други консервативни и представете си, има хетеро и хомосексуални сред тях. Повечето не споделят своята идеологоия. Но се държат така, сякаш има само един вид ислям, такъв, каквато е тяхната идеология. Това е абсурдно!

Abu Sattar: Демокрацията е за неверници. Истинският мюсюлманин не е демократ, защото не го интересува мнението на мнозинството нито на малцинството. Него го интересува какво казва ислямът. Демокрацията е инструмент за господство на Запада и пълна противоположност на исляма. Защо се държат така, сякаш целият свят се нуждае от демокрация? По отношение на хомосексуалността – това е уредено еднозначно в Корана. Забранена е и се наказва.

SPIEGEL ONLINE: С такива възгледи вие вкарвате всички мюсюлмани на територията на терора. В много страни расте натискът мюсюлманите да се обявят срещу ИД, въпреки че нямат нищо общо с тероризма.

Abu Sattar: Е и? Надигат ли глас срещу нас или не? (смее се.) Аз вярвам, че ние имаме много по-голяма подкрепа, отколкото вие можете да си представите. Тези, които призовават мюсюлманите да покажат своите цветове, имат право. Ние ще отидем една стъпка по-далеч: Всички хора трябва да покажат дали ще се подчиняват на Аллах или не. Който е против нас, е наш враг и ние ще воюваме с него. В това число и тези хора, които се наричат мюсюлмани, но животът им не е подчинен на него, които употребяват алкохол, не се молят, които често сменят партньорите си и не могат да рецитират Корана.

SPIEGEL ONLINE: Има много мюсюлмани, които съзнателно са избрали такъв начин на живот.

Abu Sattar: Може и да е така, но това не е волята на Аллах. Когато ние имаме думата, Иншаллах, в целия свят ще важи Шариатът. Тогава тези хора ще платят за своето поведение.

Религиозният фундаментализъм е толкова стар, колкото и самите религии. ИД го налага с особено голяма взискателност: Чертае се затворена картина на света, в която има ясно разделение между Добро и Зло, Приятел и Враг, което позволява на последователите на идеологията да се позиционират в комлицирания свят, в който живеят. Мюсюлмани, които виждат исляма по друг начин, различен от салафистите, бързо биват обявявани за неверници. Тази широко разпространена практика се нарича „Такфир“. За жертивте се предвижда смъртно наказание, защото отказът от ислям е забранен. Екстремистите използват това и във войната. В битката за „правата вяра“ от гледна точка на Абу Сатар са позволени всечки средства. Очевидно хиляди се чувстват привлечени от това.

SPIEGEL ONLINE: Вие отвличате жени, които не са мюсюлманки, превръщате ги сексробини, разпъвате на кръст или обезглавявате друговерци, дори деца. Какво ислямско има в това?

Abu Sattar: Защо никой не се впечатлява от това, колко хора лежат на съвестта на президента на Сирия Башар Асад. Но сега когато ние направихме Халифат, това изведнъж става проблем? За да отговоря на въпроса Ви: Задължение на всеки мюсюлманин е да се бори с друговерците, докато целия свят започне да почита единствено Аллах. Всеки има шанс да признае Аллах и да влезе в правия път. (рецитира на арабски корана, 5. сура, строфа 37).

SPIEGEL ONLINE: Немюсюлманите не враждуват с никого. Милиарди хора по света, независимо каква религия, живеят мирно един с друг или поне един до друг.

Abu Sattar: (отново рецитира на арабски, този път 4. сура, строфа 91) "Те (неверниците) искат и вие да станете неверници като тях, за да сте им равни. Не взимайте никой от тях за приятел, не почитайте онези, които са извън пътя на Аллах. Убивайте ги, където ги срещнете и никога не взимайте някой от тях за приятел или помощник."

SPIEGEL ONLINE: Но вие отговаряте на цялата реалност само с религиозни строфи. Ако искате да говорим по този начин: В Корана пише, че религията не трябва да има принуда. На друго място пише, че „мярата не трябва да бъде прекрачвана“, защото Бог не обича онези, които губят мяра. Това, което правите вие, е загуба на мяра.

Abu Sattar: Да, така пише във втората сура. Но там пише също и че неверниците трябва да се избиват, винаги когато бъдат видени.

Това е типична аргументация за фундаменталистите. Те избират селективно само онези източници, които подкрепят тяхната позиция – другите биват игнорирани.
Абу Сатар казва, че под неговата опека са привлечени „много дузини“ млади мъже в редовете на ИД. Стриктно се следва пълното им отделяне от страната на произход. Това остава така и по-късно по време на обучението в лагерите в Сирия. В Турция, твърди той, не се провежда обучение. Особено предпочитани били изпробвани в боя мъже, които идват например от Чечения или от Афганистан.
ИД се концентрира единствено във войната и налагането на нейната версия на исляма. Милициите събарят дори минарета, заради отклонения от вярата. Паметници и произведения на изкуството се унищожават, защото не отговарят на божията картина, каквато е тя в главите на терористите.

SPIEGEL ONLINE: Във времената на разцвет на исляма е имало музика, танци, изобразително изкуство, калиграфия, архитектура. Вие от друга страна пропагандирате ислям, свободен култура и изкуство?

Abu Sattar: На нас хората не ни се полага да интерпретираме Божиите думи. В ислямските общества също е имало разколебавания и грешки. Това, което вие наричате „време на разцвет“, аз го смятам за част от тях.

SPIEGEL ONLINE: Тогава би трябвало поне да се обявите за това, че мюсюлманите трябва да четат Корана на собствения си език, за да разбират какво трябва да следват. Повечето не знаят арабски. Смятате ли, че многото убийства и сблъсъци могат да очакват насрещна любов?

Abu Sattar: Така, както е написано в Корана, това са думите на Аллах. Преводът не е за нас. Не става дума за това, че нещо което го пише вътре се харесва или не. Ние не поставяме под съмнение нито една единствена дума.

SPIEGEL ONLINE: Вие държите хората в неведение и изграждате своята власт и сила върху това. Това е инструмент на всички екстремисти, също и Ваш.

Abu Sattar: Вие си имате ваша гледна точка, ние – наша.

SPIEGEL ONLINE: Но вие воювате срещу тези, които не споделят вашата гледна точка.

Abu Sattar: Християни и юдеи се стремят към живот, базиран на притежанието на полезни изкопаеми. Петролът е най-добрият пример. САЩ и техните съюзници непрекъснато се намесват в страни, където не са „изгубили“ нищо, само защото се страхуват за благосъстоянието си. Това по-добро ли е? Ние воюваме не от алчност и егоизъм, а морал и ценности.

SPIEGEL ONLINE: Не се вижда много морал или ценности, когато човек гледа делата ви в Ирак и Сирия. Остава впечатлението, че това което правите е продиктувано от комплекси за малоценност. Това важи и за вербуваните от Вас хора: хора, които се чувстват изключени от обществото и накрая виждат шанс да преживеят фантазиите си.

Abu Sattar: Не вярно, че при нас идват само хора, които до сега не са имали успех в живота. Сред тях има завършили висше образование, хора утвърдени. Те всички обаче виждат нередностите, за които ние мюсюлманите отдавна говорим и срещу които искаме да се борим.

SPIEGEL ONLINE: Вие непрекъснато говорите за война. Не твърдят ли мюсюлманите, че ислямът е религия на мира?

Abu Sattar: Такава е, но само тогава, когато всички хора се подчинят на Аллах. Аллах има голямо сърце и прощаван а всички, които го следват.

#джихадисти #Ислямска дължава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"