От следващата година VIVACOM намалява неустойките при прекратяване на договори

От следващата година VIVACOM намалява неустойките при прекратяване на договори
A A+ A++ A

VIVACOM обяви, че ще намали размера на неустойката при предсрочно прекратяване на договора по желание на потребителя. Промяната е резултат на съвместната работа между телекома и Комисията за защита на потребителите (КЗП), която обърна внимание на всички мобилни оператори за наличие на неравноправна клауза в потребителските договори, предвиждаща необосновано висока неустойка при предсрочно прекратяване.

В резултат на това, размерът на неустойката при предсрочно прекратяване на договора няма да надвишава 3 месечни такси по техния стандартен размер, независимо от неговата продължителност (12 или 24 месеца). В тези случаи, ако на абонатите е предоставена отстъпка от цената на абонаментните планове или от пазарната цена на закупени от тях устройства, те ще следва да възстановят и част от стойността на предоставените по договора отстъпки, съответстваща на оставащия срок на договора.

Новите условия по договорите ще се прилагат само за физически лица и ще се реализират на два етапа, заради нуждата от промяна на счетоводната политика и софтуера на телекома. Първият етап влиза в сила от 13 януари 2015 г. и предвижда максимална неустойка от 6 месечни такси при предсрочно прекратяване на договора, независимо от неговата продължителност. Вторият етап ще започне на 1 май 2015 г. и предвижда максимална неустойка от 3 месечни такси за всички договори за една или две години, като абонатите ще трябва да възстановят и използваните отстъпки за дългосрочен договор и субсидии за устройства, съответстваща на оставащия срок на договора.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »