12 кандидати за „Европейска зелена столица“

12 кандидати за  „Европейска зелена столица“
A A+ A++ A

Крайният срок за подаване на кандидатури за участие в конкурса за наградата „Европейска зелена столица“ за 2017 г. изтече. Кандидатури подадоха следните градове Бурса (Турция), Кашкайш (Португалия), Корк (Ирландия), Есен (Германия), Хертогенбос (Нидерландия), Истанбул (Турция), Лахти (Финландия), Лисабон (Португалия), Неймеген (Нидерландия), Печ (Унгария), Порто (Португалия), Умео (Швеция).

Наградата „Европейска зелена столица“ е признание за градовете, които най-добре успяват да съчетаят градския живот с опазването на околната среда. Тези градове са сред първите, които определят по-високи стандарти в областта на устойчивото градско развитие, като се вслушват в желанията на своите граждани и намират новаторски решения на предизвикателствата, свързани с околната среда.

Международна комисия от експерти ще извърши подробна техническа оценка на всяка кандидатура въз основа на 12 показателя: качество на въздуха, изменение на климата — смекчаване на последиците и адаптиране към него, екоиновации и устойчива заетост, енергийна ефективност, екологично чисти градски зони с устойчиво използване на земята, интегрирано управление на околната среда, местен транспорт, природа и биоразнообразие, качество на звуковата среда, генериране и управление на отпадъците, обработка на отпадните води и управление на водите. След като техническата оценка приключи, ще бъде съставен кратък списък с градовете, които ще се състезават за наградата за 2017 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"