Кристалина и от нас поиска допълнителна вноска за бюджета на ЕС

Кристалина и от нас поиска допълнителна вноска за бюджета на ЕС
A A+ A++ A

И България трябва да направи допълнителна вноска за бюджета на ЕС заедно с Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Латвия и Малта, съобщи агенция Блумбърг, като се позова на официален източник на британското правителство. Стойността на поисканите допълнителни средства варира от 6,5 до 340 милиона евро.

По-рано днес британският премиер Дейвид Камерън  прекъсна срещата на върха на ЕС, за да настоява за извънредна среща на финансовите министри на страните от ЕС по повод на поисканите от Брюксел допълнителни 2,1 милиарда евро от Лондон, разкри запознат източник.

Вчера Камерън се срещнал с Рюте, за да поиска подкрепа срещу настояването на съюза, съобщи източникът от британското правителство. На днешната среща Камерън атакува действията на ЕС по въпроса, като заяви, че председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу нямал никаква представа за последиците от искането във Великобритания. Италианският премиер Матео Ренци също се противопоставил.

Говорителят на Европейската комисия Патрицио Фиорили обясни, че допълнителната вноска е резултат от промяната в начина, по който ЕС изчислява брутния национален доход и не е политически мотивирана. "Виждаме правилата и ги използваме, за да изчисляваме новия Брутен национален продукт на всяка страна членка. Това е механичен процес", коментира Фиорили.

#ЕС #бюджет #вноска #Камерън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »