Трансплантираха "мъртви" сърца (видео)

Трансплантираха "мъртви" сърца (видео)
44-годишният Жан Деймън, един от тримата щастливци, заедно със съпругата си
A A+ A++ A

Австралийски хирурзи от болницата "Сейнт Винсънт" в Сидни и Институтът за сърдечни изследвания "Виктор Чанг" използваха за успешни трансплантации сърца, които са спрели да бият. Това е нов пробив, който може да промени начина, по който се даряват органи.

Досега лекарите разчитаха на използването на все още биещи сърца от донори, изпаднали в мозъчна смърт, като често поставяха взетите органи в лед и бързо ги присаждаха на пациенти.

Трима човека на острова вече получиха сърце по новия начин, като двама от тях се възстановяват добре, а последният все още е в интензивното отделение.

"Те са единствените трима в света, заяви хирургът Кумуд Дхитал, който е доцент от университета Нов Южен Уелс в Сидни. Знаем, че в рамките на известен период сърцето, подобно на други органи, може да бъде реанимирано, рестартирано и едва сега успяхме да го направим, така че сърце, което е спряло да бие, да бъде спасено от трансплантационния екип".

Техниката предвижда сърцето на донора да бъде поставено в преносима машина, известна като "сърце в кутия", при което то се съхранява в защитен разтвор. Проф. Макдоналд, медицински директор на отделението по сърдечна трансплантация в "Сейнт Винсент", заяви, че използването на сърца, дарени след мозъчна смърт, може да увеличи значително трансплантациите.

Първата пациентка, получила едно от трите сърца, 57-годишната Мишел Грибилас, заяви, че била много болна преди операцията: "Сега съм напълно различен човек. Чувствам се като на 40 години, голяма късметлийка съм".

#сърце #сърца #трансплантации #трансплантация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници