БНБ прие да разговаря с ЕПИК, Оманския държавен фонд и Gemcorр

БНБ прие да разговаря с ЕПИК, Оманския държавен фонд и Gemcorр
A A+ A++ A

Два дни след инфарктния доклад на квесторите, обследвали КТБ, от БНБ излезе съобщение за воден разговор с  представители на ЕПИК, Оманския държавен фонд и Gemcorр за преструктурирането на трезора.

От пресцентъра на БНБ информираха, че по-рано днес в БНБ е имало среща между представители на централната банка и представители на ЕПИК, на Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и на Gemcorp.

Представителите на БНБ са били информирани, че новосформиран консорциум от посочените трима инвеститори води разговори с правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ), който да включва и средства, осигурени чрез държавна помощ.

Централните банкери са напомнили, че плановете за рекапитализация и преструктуриране на КТБ трябва да бъдат съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани, както и за сроковете и инструментите, чрез които ще се реализират инвестиционните намерения предвид срока на специалния надзор, който е 20 ноември 2014 г.

До този момент планове за преструктуриране на КТБ не са разглеждани в БНБ. По-рано тази седмица в интервю за "Банкеръ" мажоритарният собственик на банката Цветан Василев каза, че отношението към ЕПИК от страна на Централната банка ясно разкрива зависимост на нейното ръководство от тези, които целят съсипването на банката. "Смехотворни са жалките обяснения на БНБ, че ЕПИК не представлявал надлежно акционерите в КТБ. Банковият регулатор явно бързо забрави основното обвинение към банката относно нейния непрозрачен капитал - именно поради участието на Оманския фонд чрез своя люксембургска компания.  Нелепите административни хватки, с които си служи Централната банка, целят да се държи консорциумът настрана, докато ликвидаторите не решат въпросите каква точно да е съдбата на банката и нейните активи", каза банкерът.

От БНБ днес са поискали съдействие за осигуряване на достъп до докладите на одиторските фирми, съдържащи анализа и оценката на активите на КТБ.

Доколкото БНБ не е страна по договорите между квесторите на КТБ и одиторските фирми и докладите не могат да се разпространяват без съгласието на одиторите, им е било отговорено, че ще бъде оказано съдействие за установяване на контакт и достъп до докладите при определени между консорциума и одиторите условия.

#БНБ #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"