Евакуират жителите на "Ченгене скеле", намериха овчаря

Евакуират жителите на "Ченгене скеле", намериха овчаря
Кметът Димитър Николов Снимки: BurgasNews
A A+ A++ A

Рибарското селище „Ченгене скеле“ е залято, а тежка техника и екипи се опитват да стигнат до бедстващи хора там, съобщиха от бургаската община.

Кметът Димитър Николов, която преди два часа обяви бедствено положение в общината, лично ръководи спасителните действия.

В момента се извършва и евакуация на живеещи в първите къщи на село Извор, тъй като водата от прелялата река и язовира са достигнали до домовете им. Хората ще бъдат настанени на втория етаж в кметството.

Всички общински фирми са на крак с хора и тежка техника.

Започва пренасянето на едър строителен материал за спешното изграждане на две диги на реките до Извор и "Ченгене скеле".

До този момент са евакуирани над 60 души от вилна зона Черниците, някои от тях – принудително.

Закъсалите автомобили на пътя за „Меден рудник“, в местността Капчето, са извадени.

За щастие спасителната акция за издирване на овчаря от Маринка е приключила успешно - човекът е намерен жив и здрав.

„Независимо от трудната ситуация се радвам, че няма жертви от потопа, а щетите тепърва ще се уточняват“, коментира пред BurgasNews Николов. Той допълни, че се е свързал с Националната служба за противопожарна безопасност, за тежка техника от страната, която да пристигне при необходимост.

"Овчарят се е бил загубил, но го намерихме и вече е в безопасност. Той се е заблудил в голямата вода, но е жив и здрав. Евакуирахме двама души от манастира в Меден рудник.  Наложи се принудително да евакуираме няколко души в "Черниците", защото те не искаха да напускат къщите си. Ходих лично при тях и те ми казаха, че нямало страшно, защото били на втория етаж. Обясних им, че е възможно скъсване на язовирната стена в Маринка и мерките са превантивни. Те вече са в Бургас. Бедственото положение остава, докато вали в южната част на Общината", поясни кметът.

Продължава да бъде затворен пътен възел Юг, който осъществява връзка с цялото Южно Черноморие и българо- турската граница. На територията на Бургаска област са затворени следните пътища :

Община Бургас:
Бургас – Созопол и в двете посоки,
от разклона за с. Извор до самото село /намира се по пътя Бургас – Малко Търново/
пътен възел „Юг” към ж.к. „Меден Рудник” поради излизане на водите на езерото „Вая”

Движението по пътя от Бургас за Средец се отбива през кв. Горно Езерово и с. Черни връх /важи и за обратния трафик/.

Община Средец:
с. Драчево до Аврамов мост

Община Приморско:
Приморско – Созопол и в двете посоки
Приморско – с. Ясна поляна

Община Поморие – град главните улици са залети, но се работи по отводняването.

Ситуацията в Поморие е усложнена, свикан е кризисен щаб. Поради липсата на електричество канално-помпените станции са спрели да работят и на места е нарушено оттичането на вода. Наводнени са улиците „Княз Борис I”, „Солна“, „Проф. Стоянов“, „Морска“, „Черковна“, „Поп Сава Катрафилов/частично/, „Ропотамо“, „Мусала /частично/, бул „Яворов“, „Европа“ и други участъци от уличната мрежа.  

Скъсана е брегозащитна стена пред почивна станция „Мак – Габрово“ в местността „Косата“. За да преминава морската вода към езерото е изградена временна дига с чували пясък.

На телефон 112 са постъпили сигнали за паднали дървета и наводнени избени и сутеренни помещения, но отводняване ще започне, след като дъждът спре, информират от общината.

Източник: BurgasNews

#Бургас #Ченгене скеле #овчар #бедствено положение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"