Кольо Колев: За Борисов е по-важна потенциалната подкрепа на ДПС

Кольо Колев: За Борисов е по-важна потенциалната подкрепа на ДПС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Смятате ли, че Реформаторският блок ще остане в същия формат?

Най-вероятно да, но зависи за колко дълго време.

Удачен ли е форматът на двупартийна коалиция на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок?

За господин Борисов донякъде е удачен. Той от една страна взима един съюзник в лицето на ДПС, лишавайки се от Патриотичния фронт. Но в крайна сметка за него е по-важна потенциалната подкрепа на ДПС, отколкото на Патриотичния фронт. Именно поради тази причина се прави правителство на малцинството, а не тройна коалиция.

Ще успее ли кабинетът да изкара пълния си мандат в този формат?

Според мен шансът е минимален. Поради простата причина, че от една страна няма парламентарно мнозинство, от друга страна чрез упражняването на власт ще нараснат напреженията между ГЕРБ и Реформаторите от една страна, между обществото и управляващите от друга и при липса на достатъчна парламентарна подкрепа шансовете за такова правителство не са много големи.

Възможно ли е постигането на стабилно управление?

Възможно е до голяма степен в зависимост от конкретното упражняване на властта, доколко министър-председателят ще успее да намери допирните точки между различните политически и икономически интереси и в този смисъл да играе един много по-елегантен танц на властта, а не просто да удря по масата и да нарежда.

Смятате ли, че определени политически сили бягат от поемане на отговорност?

Отговорността е изцяло на ГЕРБ, това е формацията с най-много гласове и без която не е възможно да се състави правителство, конфигурацията е такава. Друг е въпросът доколко останалите политически партии биха склонни или несклонни да участват в такова управление.

#Кольо Колев #ГЕРБ #Кабинет #реформаторски блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"