"Киномания" започва с "Потъването на Созопол" (видео)

"Киномания" започва с "Потъването на Созопол" (видео)
Кадър от "Потъването на Созопол" с Деян Донков и Стефан Вълдобрев
A A+ A++ A

С българския филм "Потъването на Созопол" ще бъде открита официално "Киномания" на 13 ноември в зала 1 на НДК.  Лентата грабна две награди "Златна роза" – за най-добър сценарий (Ина Вълчанова и Костадин Бонев) и за най-добра актриса - на Снежина Петрова.

В продукцията участват и Деян Донков, Стефан Вълдобрев, Светлана Янчева и Васил Гюров. Историята разказва за застаряващ архитект, който се завръща в отдавна изгубения Созопол с десет бутилки водка и надеждата, когато ги изпие да се случи Нещо, което ще промени живота му.

Ден по късно – на 14 ноември, отново в зала 1 от 19:00 ч.,  ще можем да видим "Красавицата и звяра" с участието на Леа Сейду, Венсан Касел, Андре Дюсолие и Едуардо Нориега. Ефектната екранизация на популярния приказен сюжет е на режисьора Кристоф Ган.

Визуалното приключение дава старт на Фестивала на френското кино, един от акцентите в програмата на "Киномания". Филмът е с номинация на Европейската филмова награда на публиката и беше представен на Берлинале извън конкурсната програма.

Силен актьорски състав в един от най-новаторските филми на годината ще гледаме на 15 ноември от 19.00 часа в зала 1. "Бърдмен, или неочакваната добродетел на невежеството" разказва за току-що излязъл от клиника по рехабилитация екшън герой, опитващ да се докаже като актьор на Бродуей, жонглирайки между всичките си семейни и професионални проблеми и водейки шизофренна битка със собственото си его.

В продукцията блестят Майкъл Кийтън (в ролята на залязващия актьор), Едуард Нортън, Андреа Райзбъро, Ема Стоун и Наоми Уотс. Филмът откри кинофестивала във Венеция и е в основната конкурсна програма. Алехандро Гонсалес Иняриту виртуозно оркестрира сложния сценарий, а операторска работа е поверена на Емануел Лубецки, отличен с "Оскар" за "Гравитация".

Легендата Ал Пачино гледаме в ролята на друг изпаднал в забвение актьор във филма "Принизяването", адаптиран по романа на Филип Рот. Изгубилият блясъка си Саймън изпада в силна депресия, но като че ли се връща в реалността като започва връзка с доста по-млада от него жена, при това лесбийка.

Изпълнената с черен хумор екранизация ще ни кара непрекъснато да се питаме кое е действително и кое се случва само във въображението на героя. Филмът на режисьора Бари Левинсън беше представен извън конкурсната програма на фестивала във Венеция. Ще го видим в НДК на 16 ноември, зала 1.

Задължителен за киноманяците е и "Майстор готвач" (16 ноември, зала 1 на НДК) на режисьора Джон Фавро с участието на цяла плеяда актьори като София Вергара, Скарлет Йохансон, Дъстин Хофман и Робърт Дауни-син. Нетрадиционната история е за готвач,  загубил работата си в елитен ресторант. Той купува фургон за храна в опит да реализира новаторските си идеи, което пък става повод да преодолее семейната си криза.

Киномания продължава до 30 ноември с близо 60 заглавия с най-доброто от световните кинофестивали, и допълнителни прожекции във Варна и Пловдив.

Билетите за зала 1 вече са в продажба - те са по 8, 10 и 12 лв. Всички прожекции от детската филмова програма в залата са безплатни за малчуганите, за родителите цената е 5 лв.

---

Материалът е подготвен от Даниел Димитров.

#филм #кино #Киномания #НДК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"