Отстраненото ръководство на КТБ: Обезценката не е "дупка"

Отстраненото ръководство на КТБ: Обезценката не е "дупка"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Отстраненото ръководство на КТБ АД публикува открито писмо до медиите, озаглавено "Докладът е поредната манипулация". Писмото е подписано от Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев. Те заявяват, че БНБ си е позволила да внесе в новосформираното Народно събрание под формата на доклад откровени лъжи.

„Цялата общественост целенасочено е заблуждавана през последната седмица за "дупка" в КТБ в размер на 4,2 млрд. лева. Тази цифра не е избрана случайно – като се извади от нея капиталът, който е 700 млн. лв., се получава нетен отрицателен капитал в размер на 3,5 млрд. лева – това, което Иван Искров обяви още преди 4 месеца“ се казва в писмото.

Публикуваме целия текст на писмото.

„Кому е било необходимо да се плащат милиони левове възнаграждения на одитори (неизвестно за какво – те нямат одитни ангажименти) и правни консултанти, след като с един поглед в тавана имаме познат резултат? Тиражира се явна лъжа, за да бъде подготвено общественото мнение за обявяването на банката в несъстоятелност и по този начин да бъдат покрити всички преднамерени действия и бездействия по унищожаването й.

Интересно би било да приложат същите тези "принципи" (непризнаване на законни обезпечения с изключение на ипотеки и залог на цяло предприятие, произволно обезценяване на активи и т. н.) към която и да било друга банка. Резултатът би бил аналогичен.

Този подход цели не само да отблъсне заявилите интерес да оздравят банката частни инвеститори, но е и част от деструктивната кампания по ликвидиране на българските банки и невъзможност за финансиране на българския бизнес.

Конкретно по изложената информация в прессъобщението на БНБ от 27.10.2014 г. - Централната банка не може да отнеме лиценза на КТБ АД и да обяви банката в ликвидация, без капиталът да достигне отрицателна величина. След като капиталът дори и към момента е положителен, се прилага нова методика, която позволява доста широко третиране на качеството на портфейла. Одиторите нямат отношение към оценката на кредитите. Те не са извършвали одит. Активите са обезценени според указанията на БНБ и на квесторите с цел капиталът на банката задължително да стане отрицателен. Това ще позволи на БНБ да отнеме лиценза на банката и да подготви определени апетитни активи–вземания за изгодна някому продажба на нищожна цена.

Има десетки фрапиращи случаи, като ще споменем само някои от тях.

Кредити, отпуснати на работещи предприятия, са оценени като перфектни (с 0% обезценка). Тук примери могат да бъдат дадени с водеща верига магазини за бяла и черна техника, авиоремонтен завод, завод за производство на хартия, стъкларски завод. За сметка на това, инвестиционните кредити, отпуснати на техните собственици за придобиване и развитие на същите предприятия, са обезценени от 80% до 100%. При купуване на безценица на дълга на собственика, работещото предприятие ще бъде придобито изключително изгодно.

Кредити, отпуснати на други работещи дружества, са обезценени от 80 до 100%. За разлика от горепосочената схема, собствениците им не са ползвали кредити от КТБ АД за придобиването им. Тук се цели директно да се придобият вземания на банката от дружествата на нищожна цена. В тази група влизат дружества с дългогодишна производствена и кредитна история - много по-дълга от посочените в т.н. доклад 12 месеца, със значителни активи, осъществяващи оперативна дейност и осигуряващи работа на десетки хиляди служители и работници. Така например:

Кредитът на един от най-големите винопроизводители, притежаващ изби с дългогодишна история и значителни, ликвидни материални запаси (хектолитри червено и бяло вино с експортно качество) е обезценен изцяло. Дружеството развива успешна дейност и осигурява над 70 души персонал, без сезонните работници.

Кредитът на една от най-големите оранжерии в България, осигуряваща ранни зеленчуци както за вътрешния пазар, така и значителни количества за износ, включително за борсата за ранни зеленчуци в Мюнхен, е обезценен със 78%, въпреки че в полза на банката е учреден залог и на търговско предприятие. Фирмата реализира приходи не само от продажбата на основната продукция, но и от продажбата на електроенергия на НЕК, получена чрез изградената съвременна инсталация за когенерация на енергия. Фирмата е кредитополучател от десет години, осигурява около 100 работници годишно, без сезонните работници, генерирайки трайни постъпления, с които обслужва кредитите си.

Вземанията на банката срещу дружество, притежаващо лицензии за газификация на няколко общини в Централна България, е обезценено с 91%, при условие че същото има оперативна дейност от 2007 година. Активите му са заложени в полза на банката, включително и газов терминал, изграден до централна газопреносна мрежа.

Кредитът на друго дружество, осъществяващо сходна дейност в Западна България, е обезценен със 70%. Фирмата осъществява дейността си от 2007 година, с постоянен темп на развитие и нарастване на приходите от основна дейност. В дружеството има осигурени 69 работници. В полза на банката е учреден залог на търговското предприятие.

Фрапиращ е случаят с дружество, притежаващо активите на една от водещите корабостроителници. Дружеството работи, пред него има добри перспективи за натоварване на мощностите му. Активите на това дружество са заложени в полза на банката. Официално работещите и осигурени служители са над 100. Вземането срещу същото дружество е обезценено със 78%.

Вземането от лизингова компания, оперираща на пазара от 7-8 години, е обезценено на 84%. Дружеството е заложило в КТБ АД всички свои вземания по договори за лизинг (парични и материални), включително и новоизградената в София и пусната в експлоатация през 2013 година най-модерна печатница. Освен че постъпленията от лизинга и печатарското оборудване са заложени, сградите и теренът също са ипотекирани в полза на банката.

Не на последно място, следва да се посочи и случаят с един от най-големите търговци на едро на петрол и петролни продукти, който реализира продажби за над 1 милиард лева годишно, без просрочен дълг. Вземането срещу това дружество е обезценено с 65%.

Кредити на стойност близо 1 млрд. лева са обезценени почти на 100%, а срещу тях в полза на банката са заложени и ипотекирани ликвидни обезпечения: една от най-големите спортни зали в град София, най-големият стъкларски завод на Балканите, търговски и развлекателен център в Бургас с РЗП 65 000 квадратни метра, 55 декара и административна сграда на Цариградско шосе, жилищни сгради с акт 16 в атрактивните южни и източни райони на София (кв. Бояна, сградата на "София прес" и др. подобни), както и в централните части на Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, 7 първокласни хотелски комплекса в най-популярните ни курорти, имоти на първа линия на черноморското крайбрежие.

За двойния аршин в преоценките и неприкритата намеса на определени политико-икономически кръгове може да бъде посочен и следният случай:

Новосъздадена фирма е получила заем за инвестиция. Впоследствие сумата на заема е използвана през компанията-майка за придобиване чрез друго нейно дъщерно дружество на акции от капитала на предприятие за производство на консумативи за тютюневата индустрия. Последното дружество е пряко икономически свързано с най-големия преработвател, производител и търговец на тютюневи изделия в страната.

Заемът към момента е със 150 дни просрочие. Кредитът е бил обявен за предсрочно изискуем още преди поставяне на банката под специален надзор и са били предприети действия за принудително изпълнение. Въпреки това, за този кредит квесторите разпореждат обезценка 0%.

Такива примери не са единични случаи и те ясно доказват характера на целите, поставени от квесторите, чийто избор и дейност се осъществява под надзора и прякото ръководство на БНБ.

Трябва да се каже ясно, че обезценката не е "дупка", липса или пряка загуба от дейността на банката. Тя е резултат от предположения, че един или друг кредит може да не бъде погасен в бъдеще – напълно или изцяло. Преценката с колко да се обезцени всеки кредит е на квесторите под диктовката на БНБ. Трите фирми, цитирани като одиторски, нямат ангажимент да одитират кредитите, нито да оценяват обезпеченията, а само да "консултират" квесторите с цел размиване на отговорността. На базата на тези предположения се формира обезценката на кредитите, която директно се отразява като загуба и се изважда от капитала на банката.

Твърдението, че кредитите са обезпечени само на 13%, е абсурдно. БНБ и квесторите субективно не отчитат всички законови възможности - сключените с банката договори за залог на дълготрайни материални активи, стоки в оборот и на склад, залог на вземане, включително и по търговски сделки, което е широко прилагана банкова практика. Те са приели за "валидни обезпечения" само ипотеки и залог на цяло търговско предприятие. Посочените примери доказват, че стойността и на тези два вида "приемливи" обезпечения се оценява доста произволно. Кредитите към нефинансови институции (фирми и граждани) са обезпечени над 94,14% към края на м. юни т. г. Голяма част от кредитите са свръхобезпечени – общата стойност на заложените в полза на банката обезпечения е над 9,8 млрд. лв. към края на м. септември 2014 г. (от които – 785 млн. лв. ипотеки, 540 млн. лв. търгуеми ценни книги, 1,104 млрд. лв. материални активи, 474 млн. лв. залог на търговски предприятия, 6,5 млрд. лв. вземания по сметки, банкови гаранции от първокласни банки и по търговски операции и над 500 млн. лв. поръчителства на юридически лица, като последното е винаги допълнително обезпечение).

Осчетоводени са обезценки и на сградите, притежавани от КТБ АД. Не е ясно кой е оценителят и как е избиран, но резултатът е отново драстичен – обезценка с една трета част от стойността им.

Управителят на БНБ си позволи да внесе в новосформираното Народно събрание под формата на доклад откровени лъжи, с които обвинява ръководството на КТБ АД и нейните служители, че "контролните и ръководните органи на банката са прилагали порочни банкови и бизнес практики, като в продължение на години са представяли неверни и подвеждащи финансови и надзорни отчети". Тези твърдения са абсолютно неверни и оклеветяват членовете на Надзорния и Управителния съвет, както и членовете на Одитния комитет на банката, Специализираната служба за вътрешен одит и избрания и одобрен от БНБ независим външен одитор – КПМГ България ООД.

Банката е била обект на редица надзорни инспекции от БНБ на място, както и на постоянен дистанционен надзор, като всички отчети и доклади са изготвяни и предоставяни в пълно съответствие с действащото законодателство и практики, в надлежните форми, одобрени от БНБ. Всички препоръки на вече споменатите надзорни инспекции са своевременно изпълнявани, което е надлежно документирано чрез вътрешни заповеди, протоколи от дейността на специално сформирани за целта работни групи и решения на управителните органи на КТБ АД за прилагането им. Доказателство за стриктното ни придържане към законовите изисквания е и фактът, че в нито един момент банката или нейни органи не са били санкционирани от БНБ.

КТБ АД е предоставяла всички изисквани от закона и от централната банка справки и информация на ежедневна, седмична, месечна, тримесечна и годишна база. Верността и пълнотата на тези справки и отчети винаги са били задължително проверявани на място при всяка една инспекция на Централната банка.

Всички процедури, политики и правилници на КТБ АД са представяни надлежно в БНБ за сведение и одобрение, в рамките на законовите срокове. Тяхното спазване и прилагане е проверявано при всяка инспекция.

КТБ АД е публично дружество от 2007 г. насам и регулярно е изпращала към Българска фондова борса за публикуване на сайта на борсата цялата налична финансова, както и всяка една друга информация, засягаща съществени страни от дейността й. Това се отнася в особено голяма степен за информация и данни, свързани с качеството на активите й (кредити и други вложения) и текущата й ликвидност.

В заключение ще цитираме международната рейтингова агенция Moody`s, която едва ли може да бъде заподозряна в субективно позитивно отношение към КТБ АД. Тя е извела в началото на доклада си от 30.05.2014 г. (20 дни преди поставянето на банката под специален надзор) следната констатация:

"... рейтингът… отразява солидните ликвидни буфери на КТБ АД и нейната нарастваща и все по-диверсифицирана депозитна база в България. Също така, Корпоративна търговска банка АД досега е успявала да поддържа по-стабилно качество на кредитния си портфейл в сравнение с конкурентите си, с необслужвани кредити (общо класифицирани като загуба и такива с 90 дни просрочие) 1,4% от общия размер на кредитите през м. декември 2013 г.", се казва в писмото от отстраненото ръководство на КТБ.

#КТБ #БНБ #кредит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »