Половин милион българи са в сивата икономика

Половин милион българи са в сивата икономика
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 500 000 от под 3 млн. работещи българи са изцяло или частично в сивата икономика. Данните са от изследване "Ограничаване и превенция на неформалната икономика".

Според експертите на Асоциацията на индустриалния капитал в България сивата и неформалната икономика са синоними. Но те не са единствени - говори се за нерегистрирана, сенчеста, подземна икономика, според контекста, сочи проф. д-р Стефан Петранов, ключов експерт "Стратегии и планиране" в проекта.

Все пак, трябва да се направи уговорката, че у нас имаме хора, които са изцяло в сивия сектор, а други - частично, отбелязва експертът.

Много лесна мярка е да се повишат осигуровките на работещите, за да се увеличат приходите в социалната сфера, но такова увеличаване води обикновено до вдигане дела на сивата икономика и на безработицата, напомня Петранов.

Експертът цитира служебния министър на здравеопазването, който съобщи, че от януари досега около 2 млн. души се водят "на хартия", че са били хоспитализирани в болниците. Това е абсурдно, смята той, защото нито сме толкова болни, нито издържаме сравнението с други подобни на нас държави. Не може от 7 млн. души население, 2 млн. от тях да са лежали в болница за последните 10 месеца. Тези цифри са поредното доказателство за пробойните в здравната система.


Източник: БГНЕС

#работещи #сива икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"