Кой формира волята в Реформаторския блок, питат недоволни

Кой формира волята в Реформаторския блок, питат недоволни
снимка ФБ
A A+ A++ A

Бойко Борисов ще трябва да отговори на въпроса с кого точно от Реформаторския блок иска да се договори, каза пред ТВ7 Ирина Репуц, лидер нат Християн-демократическата партия в РБ.

От два дни, успоредно с напрегнатите совалки как да се отговори на предложението на ГЕРБ за двупартийно правителство, има опити за отстраняване на малките партии, разкри Репуц. Тя е била приканена да напусне Реформаторския блок, защото задава въпроси по оповестяваните публично решения от ръководството на РБ.

Нямаме обяснение защо РБ, след като излъчва Корман Исмаилов на първите преговори с условието му "без ПФ в правителството", сега настоява ПФ да участва. Корман Исмаилов не напуска коалицията, а аз и ХДП сме приканвани да го направим, недоволства Ирина Репуц.

Партията им единствена е без представител в Народното събрание от формациите в блока, не бяха включени и в консултациите с ГЕРБ.

Ето какво публикува в личната си страница във Фейсбук Ирина Репуц, която не слага оръжие, въпреки натиска на влиятелните си колеги от Реформаторския блок:

Лъжите и истините в Реформаторския блок

5 неща, които християндемократите не разбираме и не можем да приемем след 5 ти октомври

1. ХДП влезнахме в коалиция на 7 партии, наречена Реформаторски блок. Подписахме коалиционно споразумение със 6 други партии, а не с образувание, наречено "граждански съвет", което е част от друго споразумение от 2013, което не е за коалиция , а за политически съюз на 5 от 7-те партии. Не е ясно, кой е назначил, въпросния ГС, защото не е избиран с гласуване, в който участват не граждански организации, а физически лица и който изведнъж се оказа, че решава вместо 7 партии. Щяхме да се борим със "задкулисието", а изведнъж вместо нас - 7-те на сцената, волята на РБ се формира зад кулисите от граждански съвет, за който не знаем КОЙ го е назначил и КОЙ формира волята му.

2. РБ отива на преговори с ГЕРБ излъчвайки 4-ма преговарящи - излъчени не от коалиция РБ, а от някакъв политически съюз наречен също РБ, съставен от 5 партии и въпросния Гражданки съвет. Единият преговарящ е Корман Исмаилов, който казва, ако Патриотичният фронт влезе в управлението - те- НПСД излизат от РБ. Вчера ГЕРБ казва - добре - да направим правителство без ПФ, както иска НПСД, но РБ в трети формат - парламентарна група се събира и казва НЕ - искаме ПФ в правителството. Корман Исмаилов мълчи!

3. РБ излиза с декларация от м.август 2014, че ще се стреми да премахне от властта ДПС. ДПС настанява Бат Сали на местото на кандидат на РБ в Кюстендил - но РБ се съгласява и приема компенсация с мандат от Перник, защото се оказва, че мандатът там отива в ДСБ. Така субсидията няма да се дели с още една партия - ХДП - явно на РБ не им трябват християндемократи, защото само на ХДП не се даде нито едно избираемо место в листа, а две други партии - НПСД и БЗНС влезнаха само с един депутат, само заради сигурните места в листи. Корман Исмаилов бе 3-ти в 23 МИР, а на ХДП се даде от 10 място нататък в софийските листи и от 6-то нататък в листите в страната, с изключение на Кюстендил, от където никога партиите от РБ не са имали депутат.

4. Меглена Кунева подписва споразумение за политически съюз РБ, в което се е задължила да слее ДБГ в обща партия Реформаторски блок. Твърди се, че споразумението е в сила и политическият съюз РБ на 5те скоро ще стане единен субект и вече е заявило членство като РБ в ЕНП. Същевременно кандидатира ДБГ като самостоятелен субект в ЕНП?!

5. Съдебната реформа беше най-важна - затова РБ искаше кратък мандат за свикване на ВНС и промяна в Конституцията. Сега вече това не било важно нито "препъни камък" и РБ вече иска управлението не за две, а за четири години?!

Ето тези 5 неща, които се проявиха след 5ти октомври, ме карат да се срамувам от това, че Реформаторският блок, с който искахме да правим реформи се оказа не реформаторски, а реформистски. За промяна ли е ставало дума или за подмяна?

#реформаторски блок #Ирина Репуц #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници