Цацаров ще иска имунитета на поне петима депутати

Цацаров ще иска имунитета на поне петима депутати
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска имунитета на поне петима депутати от новия парламент. Това каза той в четвъртък пред журналисти.

"В момента се извършва проверка на всички народни представители за образувани висящи дела от общ характер. В зависимост от резултатите от тези проверка ще бъдат направени съответните искания", обясни главният прокурор. По думите му за двама депутати е сигурно, че ще им се поиска имунитета. 

Обвинителят потвърди, че проверката ще обхване всички народни представители и по-нататъшните действия ще се приложат спрямо всички, за които са налице такива предпоставки по закон. На въпрос кои са тези пет лица Цацаров отговори, че когато приключи проверката, ще бъдат съобщени.

Сочените за най-вероятни депутати, които ще се разследват, са Цветан Цветанов от ГЕРБ, който има три висящи дела в съда, и Волен Сидеров от "Атака" - с едно дело също в съда. Ще се иска сваляне на защитата и на евродепутата и бивш лидер на БСП Сергей Станишев.

Припомняме, че Цветанов, Сидеров и Станишев сами се отказаха от имунитета си в 42-ото НС, за да бъдат разследвани и съдени. Сега обаче са придобили нова защита срещу наказателно преследване и затова Цацаров трябва да изпрати нови искания тя да отпадне. И тримата вече декларираха, че са готови отново да се откажат от имунитета си. При Станишев обаче това е невъзможно - правилата на ЕП не позволяват "самосваляне" на защитата.

 

#Сотир Цацаров #Цветан Цветанов #БСП #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"