ЕС, Русия и Украйна приветстваха споразумението за газа

ЕС, Русия и Украйна приветстваха споразумението за газа
A A+ A++ A

Европейският съюз (ЕС), Русия и Украйна приветстваха споразумението за зимните газови доставки. 

Тристранните преговори между Русия, Украйна и ЕК за газовите доставки бяха дълги, но сега европейците могат да бъдат спокойни за зимата, заяви европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.

„Ние, гражданите на Европа, можем да си кажем, че през тази зима доставките на газ са осигурени. Мисля, че постигнахме напредък и за това можем да благодарим на всички участници в преговорите”, каза още той.

Споразумението за руските газови доставки е важна стъпка за нашата енергийна сигурност, коментира председателят на ЕК с изтичащ мандат Жозе Мануел Барозу.

По думите му политическата отговорност, логиката на сътрудничество и здравият разум в икономиката са взели връх и сега

хората в Европа няма студуват

Лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия са провели телефонен разговор, в рамките на който са приветствали успешния край на преговорите относно руските газови доставки за Украйна, заявиха от френското президентство.

Франсоа Оланд и Ангела Меркел са провели телефонен разговор с президентите на Русия и Украйна - Владимир Путин и Петро Порошенко. Всички събеседници са приветствали завършека на преговорите, довели до разрешаване на спора около газовите доставки и тяхното подновяване.

Оланд и Меркел са изразили също така надежда, че

ЕС и неговите партньори ще помогнат за изпълнението на постигнатите договорености

Руският министър на енергетиката Александър Новак изрази надежда, че до края на март руската газова компания „Газпром” и украинската „Нафтогаз” ще успеят да се договорят за продължаване на доставките на руски газ за Украйна. 

Новак посочи, че двете компании ще се върнат към разговорите, и изрази надежда, че споразумението за зимния период ще им позволи да продължат диалога, така че да намерят конструктивно компромисно решение за доставките от април.

Цената на руския газ за Украйна в периода ноември-декември 2014 година ще бъде

378 долара за 1000 куб. метра

съобщи председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер след подписването на споразумението.

Милер допълни, че през първото тримесечие на 2015 година стойността на суровината ще бъде определена в зависимост от цената на петрола.

Той обясни още, че в допълнение към договора е било подписано споразумение между „Газпром” и „Нафтогаз”, което предвижда през ноември и декември Украйна да закупи по 2 милиарда кубични метра газ от Русия. 

#преговори #Русия #Украйна #ЕС #ЕК #Европейския съюз #Петро Порошенко #Владимир Путин #Гюнтер Йотингер #Александър Новак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »