Оферта: Оманският фонд укрепва КТБ, очаква и държавата да се включи (с 2,3 млрд. лв.)

Оферта: Оманският фонд укрепва КТБ, очаква и държавата да се включи (с 2,3 млрд. лв.)
УС на БНБ е днес при депутатите в Народното събрание, темата на дебата е съдбата на КТБ Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Оманският фонд е готов да предостави необходимите допълнителни средства в активи и пари в брой, за да осигури на Корпоративна търговска банка достатъчен нов капитал за повторно отваряне. Това е записано в подадената от фонда оферта на 29 октомври.

Писмото е изпратено до служебния премиер Георги Близнашки, финансовия министър Румен Порожанов и до управителя на БНБ Иван Искров.

Оманският фонд очаква от българското правителство чрез Българската банка за развитие или друга институция, определена от правителството, да предостави до 2,3 милиарда лева в брой в подкрепа на капитала, е посочено в документа.

Оманският фонд отбелязва, че не е получил достъп до доклада на одиторите за КТБ, в който се констатира дефицит 4,3 млрд. лева. Консорциумът иска достъп до доклада на одиторите, за да започне работа със сегашното и с бившето ръководство на банката и така да установи дали дефицитът е сходен с обявените изчисления.

Собствениците на гарантирани депозити, които искат да изтеглят парите си, ще получат средствата си в пълния им размер, без да се активира схемата за застраховане на вложителите, уверяват акционерите. Вложителите, чиито депозити не са гарантирани от държавата, може да се наложи да приемат намаляване на средствата им в рамките на програмата за помощ на кредитори и някои вложители в банката, пише в писмото.


Припомняме, че КТБ беше поставена под особен надзор в края на юни. Тогава КТБ се обърна към БНБ с молба за помощ и беше поставена под специален надзор. След поредица от противоречиви съобщения за състоянието на банката миналата седмица бе внесен доклад в БНБ, в който обяви обезценка на активи за 4,2 милиарда лева.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев в момента се намира в Сърбия. Оманският фонд и руската Внешторгбанк са сред миноритарните акционери в КТБ.

Народното събрание гледа днес доклада на временната финансова комисия по казуса с КТБ. Той предвижда законодателни промени, с които да се избегне фалита на Корпоративна търговска банка и Търговска банка "Виктория". Ако текстовете бъдат приети, БНБ ще бъде задължена да оздравява банки с отрицателен капитал, а не да отнема лиценза им, както досега. Централната банка е против това предложение.

#КТБ #Омански фонд #Корпоративна търговска банка #Иван Искров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »