Лъчезар Богданов: Без актуализация няма субсидии и ликвидност

Лъчезар Богданов: Без актуализация няма субсидии и ликвидност
Лъчезар Богданов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Актуализацията на бюджета сама по себе си не решава проблема, когато има влошена финансова дисциплина. Актуализацията не подобрява дисциплината, а просто признава, че има проблем, защото има по-голям дефицит от планираното. В конкретния случай тя разрешава на правителството да вземе допълнителен дълг, обясни Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри Уоч". 

"Когато имаме по-голям дефицит, той трябва да се финансира отнякъде. Единият вариант е да се финансира от резерва, но ако той е на минимума, трябва да се търси друг начин за набавяне на ликвидност. Като изключим средствата, които са определени за конкретни плащания, това означава, че трябва да се вземе заем. Това говорим с колегите от години. Всеки дефицит е по-голям дълг. Като свърши резервът, дефицитът е по-голям дълг, защото трябва да се покрият разходите, които са извърдено по-големи от приходите. При това положение трябва да се разреши на правителството да вземе допълнителен заем. Веднъж като се влоши финансовата картина на страната с този свръхдефицит, трябва да се направи бюджет за 2015 година, който да адресира тези проблеми и решенията да са с незабавен ефект. Това трябва да се случи в следващите дни и седмици", коментира Богданов.

Ексепрът обясни, че рязкото влошаване на финасовата картина на страната налага предприемане на бързи мерки за по-ниски разходи и по-високи приходи. Това трябва да бъде първата и незабавна задача на новото парвителство.

"В тази посока е необходимо да започне бърза работа по спешните реформи. Пример за това е здравната система. Там дълговете ще продължат да тежат все повече и ще разширяват разходите. Ясно е, че трябва да се направят икономии, но са необходими законодателни промени за финасиране на здравните услуги. Това е друга неотложна задача, защото последиците ще са тежки", уточни Лъчезар Богданов.

Според него, в момента във фискалния резерв има средства, за които вече е определено за какво ще бъдат изхарчени. Допълнителният дефицит е неизбежен, защото разходите ще се увеличат и заради приетите от миналия кабинет промени - например Закона за МВР.

"Този закон е типично нарушение на закона за публичните финанси. Там е казано, че закони, които увеличават бюджетните разходи трябва да влязат в сила през следващата календарна година или ако влизат незабавно, трябва да се направи актуализация на бюджета. Щом са дадени повече пари, отколкото е предвидено, се прави актуализация.Това не беше направено и тези разходи тежат. Ако се похарчи резервът, идва въпросът: Как ще платим на 15 януари милиард и половина лева главница по еврооблигациите и с какво ще платим субсидиите на земеделците? Откъде ще се намери цялата ликвидност? Без актуализация няма да има субсидии и няма ликвидност. Това е картината", коментира той.

Икономистът уточни, че трябва да се знае, че тези неща нямат нищо общо с казуса „КТБ“, това са проблеми на изцяло влошена бюджетна картина на ниво текущи разходи и приходи.

#актуализация #бюджет #приходи #разходи #правителство #законодателство #финанси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"