Големите компании бягат от София

Големите компании бягат от София
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Аутсорсингът е най-бързо развиващата се индустрия в България. Този вид бизнес расте с двуцифрени темпове през последните четири години и носи приходи от над 1 млрд. евро годишно. България вече е №1 в Европа в последното издание на най-престижната класация за аутсорсинг дестинации, а в целия свят заема девето място. Тази статистика обедини експертите, които се събраха на бизнес форума "Аутсорсинг Дестинация България" в Пловдив в четвъртък. Форумът, организиран от "Индъстри уоч" и Община Пловдив, събра над 200 фирми, университетски преподаватели и представители на администрацията.

Аутсорсинг индустрията е концентрирана основно в София, според оценките на "Индъстри уоч", над 85% от всички заети в сектора са в столицата. Тази тенденция обаче е на път да се промени. Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново също се превръщат в атрактивни места за инвестиции. Според експертите от форума София вече е твърде тясна, затова големите компании бягат от столицата.

За да се случи това трябва да се вложи в строителство на модерни бизнес сгради, които да отговорят на високите очаквания на инвеститорите. Най-важното условие за тях обаче е в града да има университети, където се обучават млади хора. В момента бизнеса не може да се задоволи с получените от кандидатите за работа, затова се налага да влага в собствени учебни центрове. Това е практиката във водещите компании.

"Към момента има протегната ръка от бизнеса към университетите и гимназиите. Университетите обаче са по-тромавото звено в тази връзка. Това, което се преподава, начинът не преподаване не е на достатъчно добро ниво. За съжаление около 10-15% от завършилите технически специалности само са подготвени веднага да започнат работа. Това е изключително ниска успеваемост", коментира Георги Стоев от "Индъстри уоч"

По данни от Българската аутсорсинг асоциация заетите са общо около 22 хил. души.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »