Дефицитът в бюджета нараснал 4 пъти за година

Дефицитът в бюджета нараснал 4 пъти за година
A A+ A++ A

Дефицитът по консолидираната фискална програма към края на септември е в размер на 1 483,2 млн. лв. при планиран за цялата 2014 г. - 1 472,3 млн. лева. За сравнение дефицитът към деветмесечието на предходната година бе в размер на 361,5 млн. лв., което означава, че на годишна база показателя се влошава номинално с 1 121,6 млн. лева, съобщават от Министерството на финансите.

Размерът на фискалния резерв към 30 септември 2014 г. е 8,8 млрд. лв., в т.ч. 8,1 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,7 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Изоставането при изпълнението на разчетите за данъчните приходи по държавния бюджет и отчетения ръст в разходите, основно в частта на разходите по сметките за средства от ЕС, социалните и здравноосигурителните плащания и други, са основните фактори за формирането на дефицита по КФП за деветмесечието на 2014 г. Продължава да се осигурява и финансиране за временно спрените плащания от ЕК по ОП „Околна среда" и по две оси на ОП „Регионално развитие", като се очаква след отблокиране на плащанията на България да бъдат възстановени сертифицираните разходи.

Постъпилите приходи и помощи към края на септември са 21.555 млрд. лв. или 69.5% от годишните разчети. Общо приходите от данъци са 17.074 млрд. лв., което представлява 70.2 % от годишните разчети при 72.3% изпълнение на разчетите към деветмесечието на 2013 година.

Приходите от преки данъци са 3.113 млрд лв. или 72.1% от планираните за годината и нарастват спрямо същия период на предходната година с 9.5%. Постъпленията от корпоративни данъци бележат ръст от 5.5% (6.,3 млн. лв.). Нарастване за деветмесечието на 2014 г. се отчита и при приходите от данък върху доходите на физическите лица - с 12 повече от същия период на миналата година.

Събирането на косвените данъци озостава повече, показват данните като към края на септември са събрани едва 67.3 на сто от разчетите или 8.631 млрд. лв. Изоставането с 4.9 процентни пункта в изпълнението на разчетите спрямо отчетеното изпълнение за същия период на предходната година е главно при ДДС и акцизи. Съпоставено със същия период на предходната година постъпленията нарастват номинално с 31.8 млн. лева.

Постъпленията от основния източник - ДДС са в размер на 5.515 млрд . лв. или 66.6 % от планираните за годината. Приходите от акцизи са в размер на 2.987 млрд . лв. или 68.2% от плана.

Разходите по консолидираната фискална програмакъм 30 сепетмври са 23 млрд . лв., което е 70.9 % от годишния разчет. Разходите по националния бюджет нарастват с 3.2% (614.7 млн. лв.) спрямо отчетените за същия период на 2013 година.

Ръстът при социалните разходи се дължи основно на базов ефект от увеличението на пенсиите от 1 април 2013 г., както и на по-високи здравноосигурителни плащания през първите месеци на 2014 г. Влияние върху параметрите по изпълнението на разходите оказват и одобрените с постановления на Министерския съвет допълнителни разходи по бюджетите на редица първостепенни разпоредители с бюджет през последните месеци от мандата на предходното правителство, посочват от Министерството на финансите.

Фискалният резерв към края на септември е 8.8 млрд. лв. - 8.1 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0.7 млрд. лв. - вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

#пари #бюджет #ДДС #приходи #разходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"