Денят на будителите съвпада с Архангелова Задушница

Денят на будителите съвпада с Архангелова Задушница
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Тази година на 1 ноември празникът на народните будители съвпада с почитта към покойниците, защото е и Архангелова Задушница. 

Празникът  е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията, радетели за народна свяст и българско самосъзнание. 

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители.

От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 г. е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Програмата по случай празника включва церемонията по тържественото издигане на националното знаме пред парадния вход на Администрацията на Президента от 8:35 часа. В 9:30 часа в Гербовата зала Росен Плевнелиев удостоява с орден „Стара планина” - първа степен, акад. Стефан Воденичаров за неговите заслуги за развитието на науката и връчва Почетния знак на държавния глава на БАН и на Съюза на учените в България.

На днешния съботен ден е и една от трите най-големи задушници през годината. Тя предшества празника на водача на небесното войнство Св. Архангел Михаил, който е на 8 ноември.

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужват заупокойни служби, с които се почита паметта на покойниците.

В този ден България отдава и почит към загиналите военнослужещи. Панихида по повод Архангелова задушница, наричана още мъжка, ще бъде отслужена от 11:00 часа във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На ритуала ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Велизар Шаламанов, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, командирите на Сухопътните войски и на ВВС, представители на ръководството на МО, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи.

#будители #задушница #БАН #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »