Космическа совалка се разби над Калифорния, загина пилот

Космическа совалка се разби над Калифорния, загина пилот
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Експерименталният космически кораб Space Ship Two на "Върджин Галактик" се разби по време на изпитателен полет над Калифорния в петък вечер. Инцидентът отне живота на единия пилот, а другият е ранен и е хоспитализиран в тежко състояние. Отломките от кораба са се разпръснали над пустинята Мохаве, на около 160 км от Лос Анджелис.

Суборбиталният космически апарат се е разбил веднага след отделянето му от самолета WhiteKnightTwo, съобщи Федералното управление на авиацията на САЩ. „Наземните диспечери на космодрума в Махаве са загубили контакт с експерименталния кораб SpaceShipTwo. Инцидентът е станал над пустинята Мохаве малко след като корабът се е отделил от издигналия го във въздуха WhiteKnightTwo”, се казва в изявление на ведомството.

Федералното управление на авиацията е започнало разследване на инцидента. 

„Върджин галактик спейсшип ту” е експериментален апарат, летящ до границата между земната атмосфера и космоса, като с него започваха опитите за комерсиално използване на космическия транспорт. Инцидентът представлява огромен удар за амбициите на компанията Virgin Galactic и може да се окаже катастрофа за развиващата се индустрия на космическия туризъм, коментират световните издания. Virgin Galactic е една от водещите фирми в търговската космическа надпревара. Въпреки това датата на излитане на първия търговски полет на Virgin бе многократно отлагана, а някои експерти се опасяват дали изобщо ще има такъв. 

Инцидентът е вторият включващ американски космически апарат за тази седмица. Във вторник совалката Орбитъл Сайънс се взриви шест секунди след излитане на мисия за доставяне на товари до Международната космическа станция.

#совалка #космос #Калифорния #САЩ #НАСА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"