Скоро ще правим евтин ток от Черно море

Скоро ще правим евтин ток от Черно море
Снимка: patepis.com
A A+ A++ A

Съвсем скоро можем да произвеждаме ток от Черно море. Неизчерпаемите ресурси от сероводород в морето могат да осигуряват производството на сравнително евтина електроенергия, доказа успешно приключил експеримент с пилотна инсталация, тествана на борда на научноизследователския кораб "Академик" на 50 мили от брега срещу Варна, съобщава в. "Черно море".

Експериментът е направен през лятото, но сега вече учените са анализирали резултатите от пробите, взети на близо 1000 м дълбочина.

Според учените промишленият добив на електроенергия от сероводород ще бъде възможен до 2-3 години. Това е периодът, през който трябва да приключи проектирането на производствената инсталация, да се осигури финансирането и да минат всички бюрократични процедури, включително и оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС).

Проф. Венко Бешков от Института по инженерна химия при БАН оглави експедицията на екипа, разработил проекта заедно с група варненски океанолози. В нея участваха учени от Института по инженерна химия, Института по океанология, Политехниката в Тимишоара (Румъния) и Института по електрохимия и неорганична химия в Тбилиси (Грузия.

Проф. Бешков коментира, че резултатите от експеримента са много добри в сравнение с постигнатите в лабораторни условия преди това, когато учените са използвали обикновена чешмяна вода с разтворена в нея морска сол и сероводород.

"Отчитаме изключително висок коефициент на полезно действие (КПД), който показва, че ресурсът от сероводород в морето може да бъде използван 90%", каза проф. Бешков.

#Венко Бешков #ток #Черно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"