Изолиран от Запада, Путин прегърна Китай

Изолиран от Запада, Путин прегърна Китай
Владимир Путин се срещна с китайския президент Си Цзинпин. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Катрин Хийли, "Файненшъл Таймс"

Когато Владимир Путин се срещна с китайския президент Си Цзинпин, меморандумът за споразумение за втората най-мащабна газова сделка привлече голяма част от вниманието. За руския президент сделката може да е по-малко привлекателна със своите търговски ползи, отколкото с напредъка към голямата цел да заздрави връзките с източния си съсед.

Според руските официални представители и анализатори по сигурността най-страшната безизходица за Москва в отношенията й със Запада след края на Студената война убеди правителството на Путин, че трябва да свърже своите интереси с Китай, тъй като евроатлантическата сигурност е безвъзвратно повредена.

"Изключително важно е сътрудничеството между Русия и Китай да запази мира в рамките на международното право, правейки го по-стабилен", каза Путин пред китайските си колеги, само две седмици след като обвини САЩ в дестабилизиране на света чрез системно нарушаване на международното право.

Русия промени военната си доктрина в момент, когато украинската криза протри отношенията на Москва със западния алианс. Сегашната доктрина счита разширяването на НАТО, внедряването на външни войски в съседни държави, дестабилизацията в някои страни и внедряването на системи за противоракетна отбрана за "външни военни опасности".

Хората, запознати с документа заявиха, че НАТО и САЩ открито ще бъдат определени като заплаха и противници в новата версия на документа, която ще бъде публикувана следващия месец. Руските дипломати и анализатори също така заявиха, че Москва се надява да изгради Шанхайската организация за сътрудничество, основана от Китай, Русия, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан през 1996 г. в един по-смислен съюз за сътрудничество.

В реч миналият месец, която остави западните наблюдатели объркани от неговия яростен антиамериканизъм, Путин се оплака от разрушаването на механизмите, които се използват за управление на международните отношения за сигурност.

"За съжаление, няма гаранция и няма сигурност, че сегашната система на глобалната и регионалната сигурност е в състояние да ни предпази от катаклизми. Тази система е силно отслабена, разпокъсана и деформирана", каза Путин. Той обвини САЩ в създаването на световен ред, в който грубата сила може да се превърне в единственото средство за разрешаване на конфликти.

Според хора, които са участвали в изготвянето на речта, първоначално тя трябвало да съдържа идеята за "Хелзинки 2" – идеята, че Русия, САЩ и Европа трябва да се опитат да изработят нова рамка, уреждаща отношенията помежду им, подобна на първия документ от 1975 г. Предложението на тогавашния президент Дмитрий Медведев през 2008 г. за нова версия на споразумението не успя да пробие, тъй като западните страни видяха в него опит за подкопаване на НАТО. "Концепцията беше подготвена за Путин, но заради липса на увереност, че може да бъде приета в този момент, тя отпадна от речта му миналия месец", каза Фьодор Лукянов, председател на Съвета по външна политика и отбрана. "Хелзинки беше за установяване на сферите на влияние, но това работеше, докато имаше баланс в силите. Този дух си отиде", обясни Лукянов.

Путин не си прави илюзии, че нещата ще станат по-лесни. Следващият президент на САЩ почти сигурно ще бъде по-войствено настроен към Русия от Барак Обама, който влезе в Белия дом с надежда за рестартиране на отношенията.

"Това принуждава Русия да се отправи в друга посока – към Китай и Иран, извън западната международна система", каза Клиф Купчан, експерт от Евразийската група във Вашингтон.

Москва вече намекна на НАТО за това. През последните две години руските военни сили навлизат все по-често и всеобхватно във въздушното пространство на страните от НАТО, многократно принуждавайки европейските армии от Норвегия и Турция да изпраща изтребители. 

Източник: БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »