САЩ и Китай намаляват емисиите си от парникови газове

САЩ и Китай намаляват емисиите си от парникови газове
Снимка: evlocy.net
A A+ A++ A

Китай и САЩ се договориха да намалят емисиите на парникови газове. Пекин си постави амбициозната задача китайските емисии да намалеят сериозно около 2030 година. Решението бе взето, след като президентът на САЩ Барак Обама се срещна със своя колега Си Цзинпин в Пекин, съобщиха от Белия дом.

 За пръв път Китай- най-големият замърсител на въздуха в глобален план, определя срок, макар и приблизителен, в която неговите емисии ще спрат да се увеличават. Китай ще се стреми да увеличи използването на не-изкопаеми горива до около 20% до 2030 година.

САЩ си поставят за цел да намалят до 2025 година собствените си емисии на газовете, виновни за климатичните промени, с 26-28 % спрямо нивата от 2005 година.

ООН предупреждава, че светът е на път да преживее „остри и повсеместни” негативни последици от климатичните промени, ако не предприеме спешни действия за редуциране на емисиите от парникови газове.

Наводнения и опасни „горещи вълни”  са на-вероятните опасности, ако температурите се повишат с 2 градуса по Целзий над нивото от прединдустриалната епоха, предупреждава Международният панел по Климатични промени.

С настоящите тенденции и продължаващото използване на въглеводородни горива, може да бъдем свидетели на повишаване на температурите между 3.7 и 4 градуса по целзий до края на столетието. Това вероятно ще причини изчезването на множество биологични видове, мащабни рискове за световната и регионалните обезпечавания с храни и ще повлияе върху обичайните човешки дейности.

Според учените трябва да се предприемат драстични мерки с цел ограничаване на глобалното затопляне, до поставената от ООН цел от 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

#САЩ #Китай #ООН #парникови газове #затопляне #климат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници