ДКЕВР отхвърли искането на "Булгаргаз" за по-скъп газ

ДКЕВР отхвърли искането на "Булгаргаз" за по-скъп газ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДКЕВР видя като "неоснователно" намерението на "Булгаргаз" да подаде молба до регулатора за по-скъп природен газ с 2% от Нова година.

„Ако искате категорично да ви кажа - не, няма основание в този размер", заяви категорично мнението си за искането Димитър Димитров, член на ДКЕВР. Мотивите на „Булгаргаз" са съотношението долар - лев, тоест увеличението на курса на долара и недовзети приходи. Разликата между сегашната цена и това, което те показват като искано увеличение на цената от 1 януари, е разликата от по-голямата част от недовзетите приходи, каза още Димитров.

Той коментира и компонентите за искането за увеличение: „Булгаргаз" показва разчети, при които по моя преценка са свързани с увеличението на курса на долара. Това е единият компонент, който същност има логика в него. Там вкарват един друг компонент, който в момента е дискусионен, тъй като се извършват промени в ценообразуващите нормативни документи.

Методът, по който "Булгаргаз" изчислява т.нар. недовзети приходи, не се засича изцяло с разбиранията на комисията относно тези приходи. Това означава, че този компонент, който същност увеличава цената толкова, колкото те са я показали, ако се видоизмени, няма как и цената да бъде в този вид и размер. Тоест ние тепърва ще правим разчети от гледна точка на това какво те показват, какво защитават и кои неща същност ще бъдат логични от гледна точка на пазара, за да не се изкриви", допълни той.

Искането на „Булгаргаз" все още не е внесено официално в ДКЕВР.

#ДКЕВР #Булгаргаз #Димитър Димитров #газ #цена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »