Лиляна Павлова: Нямаме средства да посрещнем зимата по пътищата

Лиляна Павлова: Нямаме средства да посрещнем зимата по пътищата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви в сутрешния блок на Нова телевизия в петък, че има много ясно разчетени програми за усвояването на евросредствата и отрече да има проблем в координацията им.

По отношение на подготовката за зимата, министърът потвърди, че наистина няма средства за почистване на снежни преспи. "10 милиона са похарчени през лятото само за рязане на храсти, това се контролира от областните пътни управления, а можеха да бъдат похарчени за луга, за подготовка на проходите на зимата, щяхме да сме готови, но не сме", отсече още тя. 

"София-област, Перник, Плевен, Стара Загора са от областите, които категорично не са готови за зимата, а най-много ме притеснява липсата на подготовка за магистрала "Струма". Въвеждаме ново правило в цялата страна - 6 часа преди започване на снеговалежа на 200 критични точки да са готови запалени снегорини", каза Лиляна Павлова и допълни, че ще се готвят според прогнозата за времето на БАН. Тя е категорична, че и в градовете ще има законодателна инициатива за почистване, защото трябва да има споразумение с общините.

По въпроса за Министерството на инвестиционното развитие, Павлова заяви, че целият инвестиционен процес в момента е блокиран, трябва да се одобрят 65 закона, за да заработи.

"Конкретният ми ангажимент е да проведа преговори с Европейската инвестиционна банка, със Световна банка, за да бъде завършена автомагистрала "Тракия". Към днешна дата могат да се проведат процедури за строителство на едва 60 км от „Хемус”. Това е участъкът от Ябланица до разклона Плевен-Ловеч. Всичко останало трябва да бъде проектирано. За всички тези 300 км, които трябва да се построят, са нужни процедури по отчуждения. Ако не се промени законът, това може да отнеме 20 години. Нашата цел е до 2020 г. в голямата си част да реализираме този проект, започвайки строителство от следващата година на първите 60 км”, обясни министър Павлова.

„Напред в годините предвиждаме да променим винетките и те станат електронни, да въведем GPS система за тировете, за да заплащат за изминато разстояние. Това е цялостна реформа в системата, която преди 2018 г. няма да се случи”, обясни регионалният министър.

„Относно магистрала „Струма” се предвижда изграждането на 13-километров тунел. Работи се за това да се направи детайлно проектиране, оценка на въздействието върху околната среда с цел да се опази уникалната природа в Кресненското дефиле. Възложили сме да има такова съчетание – чисто техническо решение, ако не е тунел, какво може да бъде, съчетано с мерки за опазване на околната среда и най-важното - моделът да е икономически изгоден”, поясни Лиляна Павлова.

„Месец януари приключва процедурата по екологична, техническа и икономическа оценка. След това ще бъде избран най-подходящият вариант и ще започне неговото проектиране. До 2020 г. сме длъжни да достроим този участък от магистралата”, уточни Павлова.

#Лиляна Павлова #БАН #зима #София #Плевен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"