Контролните органи не са апарат за изнудване

Контролните органи не са апарат за изнудване
A A+ A++ A

Към редакцията ни се обърна бившият екоминистър г-жа Евдокия Манева, която повдига интересна тема за размисъл, но и за действие. Публикуваме коментарът й без съкращения, защото той говори достатъчно за действиета на контролни органи, които не превишават правата си, а може би правата им не са това, което се очаква да бъдат.

„Надявам се, че нормалните хора, когато минават по бул.Патриарх Евтимий в района срещу Първа градска болница са забелязали една необичайна ,но приятна гледка. Сивата , грозна кофа за боклук е оградена с две пана и на тях са закачени сандъчета с цветя /изкуствени ,но все пак свежо и дори красиво /.На едно от близките дървета ,върху въже ,което опасва ствола без да го наранява,също има саксии. Това е дело на собствениците от една будка ,в която се продава скара.Поискали хората да е приятно около тях ,който спира да си купи нещо -да не гледа грозната кофа за боклук. Но не. Инспекторатът на общината не одобрява подобни самоинициативи и заплашва с глоби.

Самоволието не е базирано на специален проект ,не са платени съответните такси ,няма одобрение на съответните контролни органи.Нищо ,че е един свеж щрих в мрачния пейзаж.Нищо ,че може би въпросните инспектори би трябвало да имат очи за подобни идеи ,а общината да има механизми да ги поощрява .Няма проблем подобни инициативи да се регулират ,за да не доведат до неприемлива шарения ,но желанието за по-приятна градска среда трябва да се п о о щ р я в а . Странно е ,че въпросните бдителни инспектори напълно изчезват ,когато завали сняг и тротоарите остават непочистени , когато с дни край кофите за отпадъци се въргалят изхвърлени мебели ,клони на дървета и др.по-големи отпадъци. Никой не търси нарушителите.

Безразлично се отминават и разни обяви ,заковани по дърветата. Огледайте се в по-крайните квартали или изобщо по пътищата на страната.Ремонти ,сервизи ,ауспуси – най-често дъски ,заковани с огромни пирони и с указан телефонен номер.Ще извадят очите на инспекторите. Няма наказани ,обявите стоят с години. В случая с цветята ,обаче виновниците са под ръка и очевидно са добри хора ,които лесно могат да се сплашат и контрольорите да упражнят своята власт.

Зная ,че може да се възрази на моите твърдения. Привличам вниманието ви към този случай ,най-вече защото е крайно време обществото ни да поиска ефективни,грамотни ,принципни контролни органи ,а не апарат за изнудване . И защото контролът осигурява спазването на закона ,но не с двоен аршин.“

#Евдокия Манева #органи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"