Все още има опасност от „внос" на терористи у нас

Все още има опасност от „внос" на терористи у нас
A A+ A++ A

Министерството на външните работи не разполага с данни за българи, които се бият за „Ислямска държава", каза пред "Дарик" външният министър Даниел Митов.

"Но

страната ни трябва да приеме закон за криминализация

на участието на български граждани на страната на т.нар. Ислямска държава", смята Митов.

На въпрос защо трябва да се криминализира нещо, което го няма, външният ни министър обясни, че това е превантивна мярка: „Няма защо да чакаме да има такива данни, за да реагираме тогава".

По думите му е създадена междуведомствена работна група, в която са включени всички институции, които имат отношение по въпроса, и се изготвя проект за промяна в Наказателния кодекс.

Конфликтът в Близкия изток е на една граница от нас и

държавите от региона трябва да бъдат по-активни за елиминирането на "Ислямска държава"

Изключително съм доволен, че представителите на мюфтийството в България взеха ясна позиция за делегитимиране на тази организация, подчерта Митов.

Министърът отново подчерта, че все още има опасност от „внос" на терористи: „И то не само от Ирак. Говорим за всички държави, в които има такава потенциална опасност. Има опасност от внос на терористи както от Сирия, така и от Ирак, и от много други държави, в които съществува този тип нестабилност". Външният министър не може да премълчава подобни опасности, добави Митов.

България ще се обърне към Европейската комисия за подкрепа поради увеличения бежански поток

през последните месеци, каза още министърът: „Тепърва предстои да направим оценка по линията на какви инструменти можем да поискаме помощ. Трябва да стане ясно на нашите партньори, че ние сме външна граница на ЕС. Натискът върху нас е силен и това засяга пряко и тях. В момента България полага страхотни усилия, за да ограничаваме този натиск. Помощ под всякаква форма, не само пари. Логистична или като приемат бежанци на тяхна територия. Стремим се да ограничим до минимум присъствието на нелегални имигранти в България. Съществува този механизъм на солидарност вътре в ЕС и има държави, които вече поеха част от тежестта като Швеция, Германия".

#Даниел Митов #терорист #терористи #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"