Владимир Каролев: Нов заем от външните пазари не е трагедия

Владимир Каролев: Нов заем от външните пазари не е трагедия
Владимир Каролев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вземането заем от външните пазари е необходимо и ще укрепи финансовата ни система, коментира икономистът Владимир Каролев намерението на правителството да търси възможност за теглене на заем на стойност около 1,3 млрд. евро, за да бъде покрит дефицитът в бюджета, натрупал се на базата на планираните приходи. Останалите средства ще бъдат набрани на вътрешния пазар.

„Това е еврооблигация, необходима, защото има решение на парламента за актуализация на бюджета и остра нужда от външно финансиране. Това финасиране не е добре да бъде взето само от местните капиталови пазари, защото това ще намали ликвидността на финансовата ни система. Доколкото външните пазари са по-дълбоки и по-големи и чрез тях ще се постигне по-добра доходност“, коментира Каролев.

Икономистът обясни, че новият заем ще има и един негативен ефект – ще се увеличи съотношението на публичния дълг към БВП до 30%.

„Помним добрите години, когато това съотношение беше 15%. Но не трябва да гледаме на това като на трагедия, защото дори увеличеното ниво е под средното за Европейския съюз“, уточни Каролев.

Експертът е доволен от обещанието на финасовия министър Владислав Горанов, че този заем ще бъде изключение, защото не бива да се продължава с бюджетните дефицити. Планира се от следващата година да се въведе бюджетна дисциплина и да се намали дефицита до пълното му изчезване. След приемането на актуализацията на бюджета се предвижда дефицитът по консолидираната фискална програма да бъде 3.7% от прогнозния БВП.

Владимир Каролев коментира също, че е твърде рано да посочи, кое е първото нещо което би направил като бъдещ съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски, защото все още не е направил преглед на министерството, но със сигурност има много неща, които трябва да се свършат.

#Владимир Каролев #Каролев #дефицит #заем #актуализация #бюджет #Владимир Горанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »