Цялата риторика около бюджета се компрометира

Цялата риторика около бюджета се компрометира
A A+ A++ A

Управляващите изведнъж нямат нищо против да правят допълнително разходи, да правят допълнителни дефицити, коментира пред БГНЕС икономистът Любомир Дацов, бивш министър на финансите.

Цялата риторика около бюджета беше компрометирана с едно отиване на Бойко Борисов до Министерството на финансите и изваждането на едни 50 млн. лева от джоба.

Онова, което беше казано в парламента, че няма никакви резерви в бюджета само за 15 минути беше унищожено и вече нямаше никаква стойност като твърдение. Големият проблем е, че този начин на мислене е част от мисленето на правенето на допълнителни по-големи дефицити, а оттам идва и дългът.

Естествено е, че когато за една година с близо 10% се увеличи дългът, това е проблем. Милен Велчев свали нивото на публичния дълг с над 30% и още се опитват да го обругават, а сега когато едни хора го вдигат с 10% само за една година, нямам предвид само това правителство, никой не реагира. В момента наблюдаваме точно обратния процес на този, който започна през 2001-2002 г., когато дългът за няколко години беше свален от 75% на 14% през 2008-2009 г. Ако това не беше направено, щяхме да имаме много голям проблем.

На практика той вече е факт и е като една голяма светеща червена лампа, която сигнализира, че в областта на публичните финанси не може да се продължава по този начин. Когато икономиката е в сегашното състояние, не може да има дефицити. Бюджетът трябва да бъде балансиран.

Любомир Дацов, икономист и заместник-министър на финансите /2003-2009/
Източник:БГНЕС




#Любомир Дацов #финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »