Проклеха съдебната система да я оглавяват разследвани

Проклеха съдебната система да я оглавяват разследвани
Снимка: www.ssibg.org
A A+ A++ A

Българската Темида е не само сляпа, но и глуха и омагьосана. В сряда за втори път Висшият съдебен съвет не успя да избере председател на Софийския апелативен съд, като трагикомичното в случая е, че и двамата кандидати за поста са проверявани за корупция. А единият от тях беше публично проклет от бившия главен мюфтия.

Срещу първия кандидат - временно отстраненият от длъжността съдия Веселин Пенгезов, беше подновено разследване за измама с еврофондове, започнало през 2010 година и той получи и четири обвинения. Конкурентът му е заместник-ръководителят на САС Стефан Гроздев, който в момента е изпълняващ функциите председател. Прокуратурата проверява Гроздев по сигнал на Недим Генджев. Генджев твърди, че съдия Гроздев е взел подкуп от 350 хил. евро за регистрирането на Мустафа Алиш Хаджи за втори мандат като главен мюфтия.

За да стане историята още по по балкански абсурдна като във филм на Костурица имами извършиха магически ритуал - произнесоха молитва за проклятие пред сградата на Висшия съдебен съвет. Целта на ритуала е Грозев да го застигне зла прокоба. Клетвата напомня на убийствата на албиноси в Африка, защото се смята, че частите от телата им имат магически свойства и носят късмет.

Абсурдно е, че проверявани за корупция хора имат самочувствието да се явяват на конкурс за толкова отговорен пост и допринасят за срива на доверието в съдебната система, когато има най-голяма нужда от него. Защото е ясно – за да работи държавата, за да има бизнес, инвеститорите да влагат парите си у нас, трябва да има почтена, независима, авторитетна съдебна система.

Абсурдно е и поведението на онези, които са допуснали двамата кандидати до конкурса. Не е изключено Пенгезов и Грозев да не са извършили онова, в което ги обвиняват, но първо трябва да изчистят името си и след това да се явяват на такива конкурси.

В страните от Европейския съюз, към който принадлежим и ние, политици и магистрати подават оставка само при най-малко съмнение в тях, защото принципът е, че ударът по тях, удря цялата система. При нас разследваните за престъпления стават министри, депутати, шефове на агенции. Явно са незаменим човешки кадър или просто не разполагаме с друго.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »