86% от висшистите готови за миграция

86% от висшистите готови за миграция
Младите хора нямат мотивация да започнат собствен бизнес след дипломирането. В тази насока мислят само 8% от анкетираните. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

86 на сто от висшистите са готови за миграция, сочи паралелното проучване на Българската стопанска камара, проведено сред работодатели и студенти, за нагласите и очакванията на двете страни за успешно професионално представяне.

За намирането на първа работа над 70% от кандидатите разчитат на съдействие от роднини и познати, показват данните от изследването.

Младите хора нямат мотивация да започнат собствен бизнес след дипломирането. В тази насока мислят само 8% от анкетираните.

Около 50 на сто от младежите посочват, че следят обявите за работа и се опитват да установят директна връзка с потенциални работодатели. По-малко от 30 на сто разчитат на подкрепа от бюрата по труда.

Най-много са младежите, които смятат да продължат образованието си (75%) или да изчакат с търсенето на работа (62%).

"Страната ни е на последно място по инвестиции на публични средства в образованието и единствената с по-малко от 4 на сто от БВП за образование", заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Лидер в Европа по инвестиции в образованието е Дания, която отделя 7,9% от БВП.

По дял на частните разходи за образование България е над средното за Европа ниво със 17 на сто.

„Това е ясно послание, че бизнесът и гражданите осъзнават необходимостта сами да инвестират в образование и квалификация, като по този начин компенсират дефицитите в образователната система у нас“, коментира Божидар Данев.

#висшисти #готови #миграция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"