25 са изолирани заради контакт с мъжа наблюдаван за ебола

25 са изолирани заради контакт с мъжа наблюдаван за ебола
Пробата на пациента се изследва и в този момент в Националния център по заразни и паразитни болести. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

25 души са изолирани заради контакт с мъжа, за който има съмнения, че е носител на вируса ебола. Всички са изолирани в подходящи условия.  

12 от лицата са били в пряк контакт с него, а 13 в индиректен. Специално обучен екип следи мъжа със съмнителните симптоми.

Според лекуващия екип резултатите от клиничните изследвания на кръвта до момента, не дават убедителни данни за наличие на вирусна инфекция.

Пробата на пациента се изследва и в този момент в Националния център по заразни и паразитни болести. Там е единствената у нас лаборатория, която прави тестове за ебола.

„Симптомите на пациента насочват повече към бактериална инфекция. Целият екип на Националния център по заразни и паразитни заболявания работи по вирусологичното изследване. Около 3.00-3.30 ч. ще има и резултати”, обяви заместник-здравният министър Ваньо Шарков в ефира на Нова телевизия.

Той обясни, че са взети дори повече от мерките, които се препоръчват от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

„Според техните препоръки тези пациенти трябва да бъдат наблюдавани, а ние взехме мярка да бъдат изолирани”, каза Шарков. 

Припомняме, че пациент с грипоподобни симптоми, който е пребивавал в последния месец в Сиера Леоне, бе прегледан в болница „Токуда” в София, след което бе откаран при специални мерки за сигурност във Военномедицинска академия (ВМА).

#проба #пациент #ебола #ВМА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"