Пет проевропейски партии в Украйна направиха коалиция

Пет проевропейски партии в Украйна направиха коалиция
Молитва за жертвите по време на протестите на "Майдана" в Киев миналата година. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Пет проевропейскиполитически групи в Украйна обявиха създаването на парламентарна коалиция, която за първи път ще има необходимото мнозинство за внасянето на конституционни поправки, съобщава УНИАН.

Коалицията ще бъде съставена от 300 депутати в 450-местния парламент. В нея участват пет политически сили – Блокът на Петро Порошенко, „Народният фронт” на премиера Яценюк, „Самопомощ”, Радикалната партия на Олег Ляшко и „Баткивщина”. Споразумението е резултат от преговорите, които започнаха след парламентарните избори през октомври.

Проевропейското протестно движение доведе до свалянето на предишното проруско правителство. Споразумението беше подписано в Киев, където в петък се отбелязва една година от началото на протестите на площад „Независимост”.

По време на честванията в Киев президентът Петро Порошенко беше освиркан. Десетки близки на загиналите по време на безредиците посрещнаха Порошенко с викове „Срам! Защо никой не е наказан?”. Държавният глава е бил освиркан, докато е полагал венец на улица „Институтская”, където са убити повечето от жертвите, предаде АФП.

Американският вицепрезидент Джо Байдън, който трябваше да се присъедини към Порошенко, не е излязъл от автомобила си.

#Украйна #Петро Порошенко #Порошенко #Киев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници