Депутатите не искат наркотест, ще могат да внасят оръжие в НС

Депутатите не искат наркотест, ще могат да внасят оръжие в НС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След едночасови разговори депутатите отхвърлиха предложението да се подлагат всяка година на тест за наркотици. Едва 30 народни представители от Патриотичния фронт, „Атака" и някои от Реформаторския блок гласуваха „за" наркотест, 27 бяха категорично против, 53 се въздържаха, а ДПС изобщо не участваха в гласуването.

Дебатите по правилника текат бурно вече втори ден в пленарна зала.

Темата за наркотиците в пленарна зала бе заменена за момент от темата за религиите. Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви от парламентарната трибуна, че предложението на ПФ е в пълно съзвучие с религиите, тъй като във всички тях се отричат зависимостите и упойващите вещества. Особено строг в това отношение, по думите на Местан, е ислямският канон.

„В Корана вашият пророк Мохамед е казал, че забранява виното. Ние обаче не предлагаме да се тества употребата на вино, ракия или уиски, които вие не употребявате", отговори на Местан и депутатът от ПФ Валентин Касабов. Той припомни и други текстове от Корана, като посочи: "В Корана пише още, че жената стои по-долу от мъжа и също: видите ли християни и евреи, бийте ги".

Народните представители запазиха възможността да внасят хладно или огнестрелно оръжие, както и взривни и отровни вещества. Предложението на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов в правилника на Народното събрание да се запише, че влизащите в сградата нямат право да носят хладно или огнестрелно оръжие, както и взривни и отровни вещества щеше да мине почти „на косъм".

На първото гласуването депутатите го подкрепиха, но след молба от страна на социалиста Таско Ерменков за прегласуване, гласовете бяха следните - 50 „за", 15 „против" и 35 „въздържал се". Тъй като обаче кворумът в пленарна зала бе от 71 народни представители, народните представители запазиха възможността да влизат с оръжия в Народното събрание.

#депутати #Народно събрание #Атака #Патриотичен фронт #ГЕРБ #оръжие #наркотест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"