След дълги дебати, депутатите приеха новия си правилник

След дълги дебати, депутатите приеха новия си правилник
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

43-тото Народно събрание при нов правилник, след 18 часа разгорещени дебати. В рамките на два дни депутатите разгледаха точките от правилника. 

В новия парламент ще функционират 22 постоянно действащи комисии, решиха още депутатите. Като допълнение към традиционните парламентарни комисии се създава и една нова - за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Народните представители ще продължат да имат по 5 минути време за изказване по време на второ четене на законопроекти в парламента. Това стана възможно, след като от ГЕРБ се отказаха сами от предложението си времето да бъде намалено на 3 минути.

Една от сериозните промени в новия правилник е фактът, че няма да има нужда от наличие на кворум за провеждане на парламентарен контрол. Въпреки твърденията на опозицията, че това узаконява възможността депутатите да не ходят на работа в петък, мнозинството прие този текст в пленарна зала, макар да не успя да го стори на заседание на временната комисия по правни въпроси.

Парламентарният блиц контрол ще се провежда всяка първа сряда от месеца с продължителност до 2 часа. Това е увеличение с 30 минути на времето за провеждане на блиц контрол от времето в 42-рото Народното събрание.

Правилникът ще влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник. Следващото редовно парламентарно заседание ще е на 26 ноември.

#депутати #Народно събрание #ГЕРБ #кворум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »