Брюксел не одобри нито една от Оперативните ни програми

Брюксел не одобри нито една от Оперативните ни програми
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

39 от новите Оперативни програми по еврофондовете са одобрени от Европейската комисия, но сред тях няма нито една българска. България беше 12-та държава-членка, която финализира стратегическото Споразумение за партньорство, на базата на което до 2020 година страната ни може да ползва ресурс от близо 16 млрд. евро. Споразумението беше подготвено от правителството „Орешарски".

Тази седмица правителството на Бойко Борисов спешно одобри Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 във вариант, който е близък до подготвения от кабинета „Орешарски" и я изпрати в Брюксел. Още две оперативни програми бяха изпратени преди дни – „Региони в растеж" 2014-2020 и „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020. Финалните версии на ОП „Околна среда", „Наука и образование на интелигентен растеж" и „Добро управление" все още не са готови.

В следващите седмици България има шанс евентуално да получи одобрение единствено на новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Такъв шанс имаше и за новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020, но служебният министър на транспорта Николина Ангелкова предприе промяна на списъка от проектите. Това доведе до фатално забавяне на програмата.

Дания, Литва и Латвия имат пълен пакет одобрени нови оперативни програми. Германия има „зелена светлина" за 6, Франция – за 8, Словения - за 3 и Холандия - за една.

"Основната цел е всички Оперативни програми по еврофондовете да бъдат одобрени до средата на 2015 г.", посочват от ЕК.

Брюксел очаква общо 535 оперативни програми от държавите-членки. Служителите на ЕК са поставили нов краен срок за представянето им - 24 ноември 2014 г.

 

#Европейска комисия #Брюксел #Оперативна програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"