Еквадор гарантира политическо убежище на Джулиан Асандж за неопределен срок

Еквадор гарантира политическо убежище на Джулиан Асандж за неопределен срок
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Еквадор гарантира предоставянето на политическо убежище на основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж за неопределен срок, докато той не бъде в безопасност.

„Кито потвърждава своето намерение да продължи да защитава Асандж до тогава, до когато е необходимо, докато не се намира в безопасност”, се посочва в изявление на министерството на външните работи. Решение е взето след като бе отклонена молбата на Асандж за анулиране на издадената през 2010 г. заповед за неговия арест от страна на Швеция.

„Кито потвърждава поканата шведски представители да посетят посолството на Еквадор в Лондон, за да получат показания от Асандж или да използват за това средства за видеовръзка”, се посочва също така в изявлението.

Асандж вече трета година се намира в посолството на Еквадор в Лондон. Той не може да го напусне, тъй като британските власти моментално ще го арестуват и предадат на Швеция, където австралиецът е търсен за разпит по шест обвинения в сексуални престъпления.

Асанадж е обвинен в изнасилването и сексуален тормоз над две жени, когато той бил в Швеция през 2010 г. Основателят на "Уикилийкс" отхвърля категорично обвиненията. Срещу него е издадена европейска завопед за арест. САЩ също искат Асандж, за да го изправят пред съда.

Вчера шведският Апелативен съд отхвърли иска на Асандж заповедта за задържането му да бъде отменена.

#Еквадор #Джулиан Асандж #Уикилийкс #политическо убежище #убежище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"