Арестуваха експремиер на Португалия заради данъчни измами, корупция и пране на пари

Арестуваха експремиер на Португалия заради данъчни измами, корупция и пране на пари
Жозе Сократиш
A A+ A++ A

Бившият португалски премиер Жозе Сократиш е арестуван заради подозрения в данъчни измами, корупция и пране на пари.

57-годишният бивш лидер на Социалистическата партия, който бе начело на кабинета от март 2005 до юни 2011 г., е четвъртият задържан при разследване. Другите трима се явиха вчера пред съда, за да дадат показания.

Покрай избухналия корупционен вътрешният министър Мигел Машедо сам подаде оставка. Арестувани бяха няколко висши държавни чиновници, включително шефът на граничната служба. Всички те са обвинени в издаването на т.нар. "златни визи" на заможни чуждестранни инвеститори.

През втората половина на 2007 г. Сократиш изпълняваше и функциите на президент на Съвета на ЕС. През 2004 г., в качеството си на министър на младежта и спорта, бе сред организаторите на Европейското първенство по футбол в Португалия. Бил е и министър на околната среда.

През март 2011 г. подаде оставка като премиер, след като португалският парламент гласува вот на недоверие на неговия кабинет заради предложения пакет силно рестриктивни мерки във връзка с финансово-икономическата криза. Португалия е сред най-силно пострадалите страни в ЕС.

#португалски #премиер #задържан #данъчни измами #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници