86% от младите българи искат реализация в друг град или държава

86% от младите българи искат реализация в друг град или държава
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

86 % от младите хора у нас обмислят преместване в друг град или държава, защото не могат да намерят реализация в своята. Страната ни е на последно място по инвестиции на публични средства в образованието. Ние сме единствените, които отбелязваме регрес в средствата за тази област.

Друга стряскаща статистика е, че над 70 % от висшистите разчитат на връзки за намиране на работа. Това показват данни от проучване на Българската стопанска камара, проведено сред работодатели и студенти.

Само 10 на сто от бъдещите висшисти имат ясна представа на какви критерии трябва да отговарят, за да получат желаната от тях работа. Културата ни на търсене на работа най-често стига до съдействието на роднини и познати. А най-рядко студентите участват в конкурси и се явяват на изпити.

Експертите са категорични, че голяма част от студентите нямат реална оценка на своите възможности. Сблъсъкът с практиката ги плаши. Топката остава в образователните институции и работодателите.

Младите нямат мотивация и да започнат собствен бизнес след дипломирането. Едва 8 % от анкетираните мислят в тази посока.

#работа #студенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »