Обама подписал тайна заповед за мащабни операции в Афганистан

Обама подписал тайна заповед за мащабни операции в Афганистан
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама е подписал тайно нареждане за по-мащабни от планираните военни операции в Афганистан, пише "Ню Йорк Таймс". Заповедта се отнася за 2015 г. и ще осигури на американските военни, които ще останат в Афганистан, директна роля в сраженията.

Решението дава право на американските сили да предприемат мисии срещу талибаните и други бунтовнически групировки, заплашващи военните формирования или правителството на Афганистан. Освен това те ще могат да използват изтребители и бомбардировачи в подкрепа на афганистанските войски по време на бойни мисии.

През май Обама заяви, че американските военни няма да имат бойна роля в страната през 2015 г. и че 9800-те оставащи там военни ще се ограничат само до провеждането на учения на Афганистанските силите и до преследването на "останките на Ал Кайда", припомня медията. Публикацията обаче не посочва дали броят на американските военни на афганистанска територия ще бъде увеличен.

Твърди се, че решението е взето заради големия натиск от страна на Пентагона, въпреки че някои от съветниците по сигурността на Обама били на мнение, че американски животи не трябва да се излагат на риск през 2015-та под формата на участие в операции срещу талибаните, а трябва да се фокусират единствено върху антитерористичната дейност по отношение на "Ал Кайда".

#Барак Обама #Афганистан #Ал Кайда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »